UKÜ Öğretim Üyesinden Önemli Temsiliyet

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahsen Işık Özgüven, “4. Uluslararası Sempozyumu: Nar ve Minör Akdeniz Meyveleri” başlıklı etkinliğe katıldı.

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahsen Işık Özgüven, tarımsal sistemler, kırsal politika, mevzuat, strateji ve kırsal kalkınma konularında geniş deneyime sahip kıdemli araştırmacı ve yönetici kimliğiyle İspanya’da IV’cüsü düzenlenen Uluslararası Sempozyum’da “Çağrılı Bildiri” sunması üzere davet edildiğini ve bilimsel komitede yer aldığını belirtti.

Özgüven, düzenlenen bu etkinliği ilk olarak 2006 yılında Adana'da “Nar ve Minör Akdeniz Meyveleri Üzerine Birinci Uluslararası Sempozyumu” düzenlediğini vurguladı. Prof. Dr. Ahsen Işık Özgüven, Nar ve Minör Akdeniz Meyveleri üzerine çalışma yürüterek, daha sonra ise Uluslararası Bahçe Bitkileri Topluluğu (ISHS) Grubu’nu çatısı altında olduklarını aktardı. Öğretim üyesi Özgüven, 2013 yılına kadar ISHS grubunun başkanlığını yaptığını da ifade etti.

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahsen Işık Özgüven, düzenlenen sempozyumda birçok ülkeden 98 bildiri sunulduğunu kaydederek, Sempozyum’da oturum başkanlığı görevi yaptığını da belirtti. Bildirilerin sözlü ve poster kullanılarak sunulduğunu anlatan Özgüven, kendisinin de 4 bildiri sunumu gerçekleştirdiğini kaydetti.

Prof. Dr. Ahsen Işık Özgüven, sempozyumun 7 bölümden oluştuğunu belirterek sırasıyla, “Islah, Genetik ve Biyoteknoloji – Anaçlar, Çeşit ve Çoğaltma – Meyve Fizyolojisi, Bitki Büyüme, Çiçekler Biyolojisi – Bitki Verimliliği ve Bahçe Yönetimi – Bitki Besin, Su Yönetimi ve Fizyolojik Hastalıklar – Zararlı ve Zararlılar ile Mücadele – Derim Sonrası Fizyolojisi, Meyve Kalitesi ve İnsan Sağlığı üzerine araştırmaların gerçekleştirildiğini bildirdi. ISHS’nin dört yılda bir yapıldığını vurgulayan Özgüven, gelecek sempozyumun hangi ülkede yapılacağına dair 4 ülkenin talep ettiğini söyledi. Prof. Dr. Özgüven, gelen talepler doğrultusunda Güney Afrika, İsrail, Hindistan ve Avusturalya ülkelerinin oylamaya katılarak kapalı oylama sistemi sonucunda oy çokluğu ile Avustralya’nın seçildiğini söyledi.

Nar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özgüven, yüksek miktarda antioksidan içerdiğini belirtirken, narın yeşil çaya ve şaraba oranla daha fazla antioksidana sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca Özgüven, özellikle son yıllarda yapılan araştırmalarda narın yaşlanma karşıtı bir özelliği olduğunu da sözlerine ekledi.

Narın kabuğunda suyuna nazaran daha fazla antioksidan madde bulunduğunu da vurgulayan Özgüven, narda bulunan anthosiyonin kalp ve damar sağlığı üzerine araştırmalar yapıldığını vurguladı. Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahsen Işık Özgüven, narın kanser karşıtı olduğunu kaydetti.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahsen Işık Özgüven, Nar ve Minör Akdeniz Meyveleriyle ilgili sempozyum bildirilerinin sunulmasının ardından teknik geziler düzenlendiğini aktararak, Nar yetiştirilen bölgelerin yanı sıra Nar Müzesi’ni de ziyaret ettiklerini belirtti.