• UKU Online

UKÜ ÖĞRETİM ÜYESİNDEN “DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ” AÇIKLAMASI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hasret Balcıoğlu 26 Ocak Dünya Gümrük Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Balcıoğlu, Dünya Gümrük Örgütü’nün 1947 yılında, Avrupa Ekonomik İşbirliği Komitesi’nde yer alan 13 ülkenin, ulusal gümrük idarelerinin etkili ve verimli çalışmalarını sağlamak ve ileriye taşımak amacıyla kurdukları bağımsız bir kuruluş olduğunu belirtti.  Prof. Dr. Hasret Balcıoğlu ilgili 13 ülkenin ayrıca 1948 yılında, Ekonomik Komite ve Gümrük Komitesi olmak üzere 2 komitenin oluşturulmasına karar verdiğini söyledi.

Gümrük Komitesi’nin Dünya Gümrük Örgütü adını alan Gümrük İşbirliği Konseyi’nin temelini oluşturduğunu belirten Balcıoğlu, günümüzde 179 üyesi bulunan Dünya Gümrük Örgütü’nün 1994 yılında adını aldığını ifade etti. Türkiye’nin de 1950 yılında Gümrük İşbirliği Konseyi’ni oluşturan sözleşmeyi imzalayarak 26 Ocak 1953 yılında 17 Avrupa ülkesinin iştirakıyla ilk konsey toplantısına katıldığının altını çizen Dekan Vekili Prof. Dr. Balcıoğlu, “Türkiye, Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT)’na ve kurucu üye sıfatıyla Dünya Gümrük Örgütü’ne üye olmuştur.”dedi.

Dünya Ticaret Örgütü’nün üyeleriyle birlikte dünya ticaretinin yüzde 98’ini gerçekleştirdiğini ve her yıl 26 Ocak’ta farklı bir tema ile etkinlikler düzenlediğini belirten Hasret Balcıoğlu, 2017 yılında belirlenen temanın  “Dijital Gümrükler: Gittikçe Artan Katılım” olduğunu sözlerine ekledi. Dekan Vekili Prof. Dr. Balcıoğlu, Dünya Gümrük Örgütü’nün amacını; eşya ticareti ve sınırlararası insan geçişiyle ilgili gümrük prosedürlerinin basitleştirilmesini, uyumlaştırılmasını, uygulanmasını sağlayacak uluslararası belgelerin oluşturulması, mevzuatın etkin hale getirilmesi ve gümrük suçlarının azaltılması konusunda tedbirlerin alınması, üye ülkelere değişen şartlara uygun teknik destek verilmesi, uluslararası işbirliğine yönelik geliştirme çalışmalarında bulunulması olarak sıraladı.

Kuzey Kıbrıs’ta Dünya Gümrük Günü etkinliklerinin yapılması ve gümrük personeli ile ada halkını dünyadaki gelişmelerden haberdar edecek eğitimlerin verilmesi, ilgili haberlerin yapılmasının performans ve motivasyonu arttırabileceğini kaydeden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hasret Balcıoğlu, “Böylelikle daha verimli, kalifiye ve çağdaş bir çalışma ortamı oluşturulabilecektir.” dedi.