• UKU Online

UKÜ ÖĞRETİM ÜYESİNDEN “DÜNYA AIDS GÜNÜ”AÇIKLAMASI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Macide Artaç Özdal “1 Aralık Dünya AIDS Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome - Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu)’in bulaşıcı bir hastalık olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Macide Artaç Özdal, hastalığa HIV (Human Immunodeficiency Virus / İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü) adı verilen virüsün neden olduğunu söyledi. HIV virüsü ile enfekte olan bir kimsenin “HIV pozitif” olarak adlandırıldığını belirten Özdal, “Virüs bağışıklık sistemine etki ederek vücudun enfeksiyonlara karşı direncini azaltır. HIV bireyi farklı hastalara karşı korunmasız hale gelerek ölümcül enfeksiyon ve kanserlere neden olabilir. Bu patolojik süreç AIDS olarak tanımlanır.” dedi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Özdal, AIDS’in dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğine dikkat çekerek, 2015 yılında yaklaşık 37 milyon kişinin HIV virüsü taşıdığının tespit edildiğini ve hastalığa bağlı komplikasyonlardan 1.1 milyon kişinin öldüğünü aktardı. Bu hastalığın dağılımının dünyada etnik köken ve bölgeye göre farklılık gösterebileceğini ifade eden Macide Artaç Özdal, özellikle Afrika ülkelerinde HIV pozitif olan kişilerin sayısının ve AIDS hastalığına bağlı ölümlerin dünyanın diğer bölgelerine göre daha fazla olduğunu vurguladı.

Her yıl toplumu HIV virüsünun yayılma yolları ve AIDS hastalığına karşı bilinçlendirme amacıyla 1 Aralık tarihinin Dünya AIDS Günü olarak kabul edildiğini aktaran Özdal, bu tarih ve akabindeki günlerde çeşitli etkinliklerin yapıldığını söyledi. Macide Artaç Özdal bu etkinliklerin amacının toplumun her kesiminin HIV virüsünün bulaşma yolları ve korunma yöntemleriyle ilgili doğru bilgilendirilmesini sağlamak ve hastalık hakkında farkındalığı artırmak olduğunu dile getirdi.

Virüsten korunmanın en temel yolunun bulaşma yolları hakkında yeterli bilgiye sahip olmak olduğunu kaydeden Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Macide Artaç Özdal, virüsün sadece korunmasız cinsel yolla bulaşmadığını, başka bulaşma yollarının da mevcut olduğunu söyledi. HIV virüsünün cinsel birleşme yolu yanında  ağız yoluyla, açık yaralara temas, steril olmayan diş hekimliği, akupunktur, dövme ve küpe uygulamaları, kan transfüzyonu, enjektör paylaşımı, anneden bebeğe ve anne sütü aracı ile de bulaşabildiği bilgisini paylaşan Özdal, HIV virüsü enfeksiyonundan korunmak için toplumun bilgi düzeyini yükseltmenin temel hedef olması gerektiğini dile getirdi. Macide Artaç Özdal, bu ölümcül ve sosyal izolasyona neden olan hastalıktan korunmak için güvenli cinsellik konusunda eğitimlerin verilmesi ve kişilerin cinsel ilişki sırasında kondom (kaput, kılıf ve prezervatif) kullanımı konusunda teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Hastalığın geniş toplum kitlelerini etkileyerek ölüm ve iş görmezlik durumlarını minimale indirgemek için korunma yöntemlerinin topluma aktarılması gerektiğini söyleyen Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Macide Artaç Özdal, “Bu nedenle, multidisipliner kurumlar arası işbirliklerinin önemi çok büyüktür. En başta Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yerel Yönetimler olmak üzere HIV/AIDS konusunda sürdürülebilir devlet politikaları geliştirilmeli ve etkin bir şekilde uygulanması sağlanmalıdır.” dedi.