UKÜ Öğretim Üyesi UNESCO’nun Kuruluş Amacı Hakkında Bilgi Verdi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Dinç, UNESCO’nun kuruluş amacı hakkında bilgi verdi.

UNESCO’nun eğitim, kültür, bilim ve iletişimde uluslararası koordinasyon sağlayan Birleşmiş Milletler’e bağlı özel bir kurum olduğunu belirten Öğretim Üyesi Dr. Deniz Dinç,küreselleşmeyle beraber uluslar ve devletler arası karşılıklı bağımlılığın da arttığını kaydetti. Günümüz küresel siyasetinde UNESCO’nun, kültürel ve devletler arası iletişime yaptığı katkı dolayısıyla değerini ve önemini her geçen gün arttıran bir kurum olduğunun altını çizen Dr. Dinç, 16 Kasım 1945 yılında kurulduğunu ve özellikle eğitim kalitesini yükseltme, sürdürelebilir kalkınma ile dünya mirasının korunması gibi alanlarda küresel projeler ürettiğine dikkat çekti. UNESCO’nun tüm bu uluslararası projelerde temel liberal demokratik değerlerin küresel ölçekte yaygınlık kazanmasını hedefleyen bir kuruluş olduğunu kaydeden Dr. Deniz Dinç; bu anlamda kuruluşun kadın-erkek eşitliği, demokrasi ile insan haklarının güçlenmesi gibi konulara küresel ölçekte odaklandığı ve politik değerler olarak değerlendirdiğini kaydetti.

UNESCO’nun merkezinin Paris’te bulunduğunu vurgulayan Dr. Dinç; Genel Konferans, Yürütme Konseyi ve Sekreterlik olmak üzere üç organının bulunduğunu açıkladı. Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Dinç; UNESCO eğitim, bilim ve kültür alanlarındaki amaçlarını kendisine üye olan her devlette, kurulan Milli Komisyon’lar aracılığıyla gerçekleştirmeye çalıştığını açıkladı.

UNESCO’nun yönetim yapılanmasıkonusunda açıklamalarda da bulunan Dr. Dinç,üye devletlerin temsilcilerinden oluşan Genel Konferans’ın 1954'den bu yana iki yılda bir toplandığını ifade etti. Bugüne kadar 37 Genel Konferans’ın toplandığını dile getiren Öğretim Üyesi Dr. Dinç, “Genel Konferans UNESCO'nun çalışma programlarını kabul eder ve bütçesinide bu şekilde belirler” dedi. Genel Konferans'a katılan ve hükümetlerce aday gösterilen temsilciler arasından dört yıl için seçilen UNESCO Yürütme Konseyi’nin 58 üyeden oluştuğunu kaydeden Dr. Deniz Dinç,  Türkiye’ninKasım 2017’den itibaren Unesco Yürütme Konseyi’ne üyelik hakkı kazandığına da dikkat çekti. Dinç, genel direktörlüğün yönetimi altında çalışan sekreterliğin ise eğitim, kültür, bilim ve iletişim bölümlerde altı yıllığına seçilerek faaliyet gösterdiğini de aktardı.

UKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Dinç, UNESCO’nun Milenyum Kalkınma Hedefleri gibi programlarla barışa ve güvenliğe katkı sağlamayı amaçlayan bir kurum olduğunu belirterek, “UNESCO eğitim, uluslararası işbirliği, bilim ve iletişim alanında yapılan çalışmaları daha adaletli bir dünya  oluşturmak olarak hedeflese de, kuruluşun Birleşmiş Milletler insan hakları beyannamesi, hukukun üstünlüğü gibi temel hak ve özgürlüklere dayanan değerlerini geliştirmek ve radikalleştirmek, küresel toplumun öncelikli bir görevi olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Son güncelleme: 21-11-2017