UKÜ ÖĞRETİM ÜYESİ UNESCO GÜNÜ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Direkli UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Günü hakkında bilgilendirme yaptı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun 71. kuruluş yıldönümünün 16 Kasım’da kutlanacağını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Direkli, merkezi Paris’te bulunan ve Birleşmiş Milletler’in uzman ajanslarından biri olan örgütün, dünya üzerinde görülen bütün değerlere saygı göstererek medeniyetler, kültürler ve halklar arasındaki diyaloğu arttırabilmek için çalıştığını belirtti.

Mehmet Direkli, UNESCO’nun temel misyonlarının arasında insan haklarına saygının yaygınlaştırılmasının, yoksulluğun azaltılmasının, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasının ve diyalog yoluyla küreselleşmenin geliştirilmesinin önemli yer tuttuğunu ifade etti. UNESCO’nun organizasyon yapısına dikkat çeken Öğretim Üyesi Direkli,  “UNESCO organizasyon yapısı olarak 3 ana organ tarafından yönetilmektedir. Bunlar; Genel Konferans, İcra Kurulu ve Sekreterya’dır. Halihazırdaki genel direktörü Bulgaristan’dan Irina Bokova’dır.” dedi.

UNESCO’nun ortaya koyduğu projelerde öncelikle dünya kültür mirasının korunmasına odaklandığını dile getiren Direkli, örgütün ulusal kültürel değerlerin ve kültürel mirasın korunmasını teşvik ettiğini söyledi. UNESCO’nun temel eğitimin yeryüzündeki bütün insanlar tarafından erişilebilir olması ve yüksek eğitim kalitesinin arttırılmasına katkıda bulunduğunun altını çizen Öğretim Üyesi Mehmet Direkli, “UNESCO insan hakları, adalet ve barışın gerçekleşmesi için aracı olarak sosyal bilimleri teşvik etmekle birlikte, bilgi, basın özgürlüğü ve çoğulcu medyanın gelişimini de desteklemektedir. Gelişmekte olan ülkelerin iletişim kapasitelerinin güçlendirilmesini sağlamak UNESCO’nun görevlerindendir.” dedi. Yrd. Doç. Dr. Direkli, UNESCO’nun faaliyetlerini gerçekleştirirken Afrika uluslarının kalkındırılması ve cinsiyet eşitliğinin dünyanın her yerinde sağlanması konularına oldukça önem verdiğini aktardı.

“UNESCO, korunmaya değer anıtlara dünya mirası statüsü tanımaktadır”

UNESCO’nun uluslararası önem taşıyan ve korunmaya değer doğal oluşumlara, anıtlara ve sitlere “Dünya Mirası” statüsü tanıdığını belirten Direkli, sözleşmeyi kabul eden üye devletlerin UNESCO’ya başvurusuyla sürecin başladığını anlattı. Mehmet Direkli Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) ve Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) uzmanlarının başvuruları değerlendirmesi sonunda tamamlanan bir işlem dizisinin ardından aday varlıkların Dünya Miras Komitesi’nin kararı doğrultusunda bu statüyü kazandığını ifade etti.

Dünya genelinde 2016 yılı itibariyle UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kayıtlı bin 52 kültürel ve doğal varlığın bulunduğunu söyleyenİktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Direkli, bu varlıkların 814 tanesinin kültürel, 203 tanesinin doğal ve 35 tanesinin karma (Kültürel/Doğal) varlık olduğunu belirtti. KKTC’de bu listeye giren 3 eserin bulunduğunun altını çizen Direkli, Khirokitia Neolitik Çağ Yerleşimleri (The Neolithic Settlement of Choirokoitia), Trodos Kiliseleri (Painted Churches in the Troodos Region) ve Baf Bölgesi(Paphos)’nin listede yer aldığını belirtti.