UKÜ ÖĞRETİM ÜYESİ ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİNE VURGU YAPTI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ziya Sifoğlu, organ bağışının önemine vurgu yaptı.

“Bağışlanan organlarla birçok insana yaşam şansı verilebilir”

Organ bağışının,Türiye’deki birçok devlet ve üniversite hastanelerinde, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın denetim ve gözetimi altında uygulandığını belirten Dr. Ziya Sifoğlu, bağışlanan organlarla birçok insana yaşam şansı verildiğini dile getirdi. Sifoğlu başta kalp olmak üzere akciğer, böbrek, karaciğer, pankreas  gibi organlarla; kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi sağlıklı tüm organların 18 yaşını doldurmuş bilinçli bireyler tarafından sağ iken bağışlanabileceğini aktardı. Söz konusu organ bağışı kavramının kadavra nakilleri için kullanıldığını dile getiren Sifoğlu, “Canlı nakillerin genelde akrabalar arasında olması nedeniyle tam bir bağış sayılmaması doğaldır.”dedi.

Çeşitli kurum ve kuruluşlarında organ bağışı kampanyalarında bulunduklarını aktaran Dr. Sifoğlu, 2000 yılında Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan “Ulusal Koordinasyon Sistemi’ ile organ bağışı bekleyen bireylerin sistematik bir şekilde sıraya konulduğunu  belirtti.Yapılan her organ bağışında sırada bekleyen bu bireylerin  hayata yeniden tutunduklarını söyleyen Sifoğlu,  “Yaşam boyunca kullandığımız bizi yaşatan organlarımızın öldüğümüzde de tanımadığımız bambaşka insanları yaşatmak amacıyla kullanılması ve bu organları bağışlayanların da herhangi bir menfaati olmaması  gerçek bir bağış olduğu gibi, aynı zamanda  büyük bir insanlık örneğidir.”ifadelerine yer verdi.

“Birgün bizim de organ bağışı bekleyen bir  yakınımız olabilir”

Hayatını kaybetmiş  bireylerin organ bağışı yapmış olmalarına reğmenyakınları tarafından gerekli onay verilmediği takdirde, kişinin kendi organ bağışının birşey ifade etmeyeceğinin  altını çizen Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ziya Sifoğlu, “Birgün bizim de organ bağışı bekleyen bir yakınımızın olabileceği gibi, organını bağışlamak ya da bağışlamamak durumunda kalacağımız bir yakınımızda olabilir.”diyerekorgan bağışının insan hayayatındaki önemini vurguladı.