• UKU Online

UKÜ ÖĞRETİM ÜYESİ “LÖSEMİ FARKINDALIK HAFTASI” DOLAYISIYLA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Uluslarası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Meslek Yüksekokulu Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mira R. Gökdoğan “Lösemi Farkındalık Haftası” dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Lösemi Farkındalık Haftası’nın dünya üzerinde yaşayan insanlarca kabul edilen ve lösemi ile savaş için oluşturulan bir hafta olduğunu aktaran Mira R. Gökdoğan, löseminin kemik iliği sorunu olduğunu ve ilk kez 1827 yılında Velpeau tarafından tanımlandığını söyledi. 2011- 2013 yıllarında elde edilen verilere göre erkek ve kadınların yaklaşık yüzde 1.5’inin yaşamları boyunca bir şekilde lösemi teşhisi konulacağının tespit edildiğini söyleyen Doç. Dr. Mira R. Gökdoğan, löseminin tek başına bir kanser türü olduğunu fakat vücutta var olan ve kanser hücrelerini etkileyen aniden kanser oluşturabilen bir kategoride olmadığını ifade etti.

Erken tanı ile tedavi mümkün”

Löseminin, Akut Myeloid Lösemi (AML), Kronik Myeloid Lösemi (KML), Akut Lenfositik Lösemi (ALL), Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) gibi 4 türü olduğunu belirten Gökdoğan, “Diş eti veya burun kanaması, sık sık bakteriyel, viral enfeksiyonlar, baş ağrısı, deri döküntüleri, kemik ağrısı, zayıflık veya kronik yorgunluk, bilinmeyen ateş, kilo kaybı löseminin en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır.” dedi. Lösemi hastalarının birçoğunun tedavi ile iyileştirilebildiğini ancak hastanın en az 5 yıl süreyle kanser tanısı almış olması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Mira R. Gökdoğan, löseminin erken tanı ile kesin tadavisinin mümkün olduğunu belirtti.

Lösemi Farkındalık Haftası dolayısıyla hastalığın belirtileri ve tedavisi hakkında bilinçlenmenin hastalığı yenmek için yeterli olmadığına dikkat çeken Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mira R. Gökdoğan, “Lösemi tanısı almış kişilerin hastalığı yenmek için psikolojik destek ile başkalarının ilgi, sevgisine büyük ihtiyacı vardır.” dedi.