• UKU Online

UKÜ ÖĞRETİM ÜYESİ KAVAZ’DAN ÇEVRE SORUNU ÜZERİNE ARAŞTIRMA

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğa Kavaz’ın çevre problemlerini nanoteknoloji yardımı ile çözmeyi amaçlayan araştırması makale olarak yayımlandı.

Öğretim Üyesi Kavaz çevre sorunlarına nanoteknoloji ile çözüm sunan çalışmalarını anlatmak üzere Fransa’nın Lyon kentinde düzenlenecek olan EMN Europe Meetings’e davetli konuşmacı olarak katılacak. Yrd. Doç. Dr. Doğa Kavaz çalışmalarında, biyo malzeme olan kitosan ve türevlerinin kullanılması ile su örneklerindeki patojen tespiti için manyetik nanoparçacıkların kullanımı ve modifikasyonu üzerine odaklandığını açıkladı.

Kavaz, araştırmada geliştirdikleri nanopartikül yüzeylerinin modifikasyonu sayesinde, farklı biyoaktif moleküllerle ileri işlevselleştirme için uygun olan (polimerler, metaller veya oksit gibi) yeni bileşiklerin oluşturulmasıyla kolaylıkla yapılabileceğini gösterdi. Yrd. Doç. Dr. Doğa Kavaz, çalışmaların sonunda farklı fonksiyonel gruplara sahip biyo malzemelerle manyetik nanopartiküllerin etkileşerek suda bakteriler tespit edildiğini ifade etti.

Öğretim Üyesi Doğa Kavaz, araştırma konusu hakkında, “Çevreye daha çok duyarlılık sağlanmasını hedefliyoruz.” dedi. Yrd. Doç. Dr. Kavaz,  bu çalışmada, amonyak ve karboksil gruplarına dayanan bakteri tespiti için manyetik ayırmanın etkinliği öneminin vurgulandığını belirtti. Kavaz, “Uygun bir şekilde fonksiyonelleştirip doğru ve dengeli polimerle düzgünce kaplanırsa, manyetik kitosan nanopartiküller yardımıyla patojen tespiti tekniği, çevre kirliliğini çözmek amacıyla gelecek vaadeder. Bu, kolay, hızlı ve ucuz bir yöntem olan söz konusu çalışma ile ispatlanmış oluyor.” dedi.

Çalışmaları konu alan makale uluslararası dergide yayımlandı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğa Kavaz’ın çevre problemlerini nanoteknoloji yardımı ile çözmeyi planlayan çalışmaları SCI Expanded - Science Citation Index Expanded (Genişletilmiş Bilim Atıf Endeksi)’da yer alan uluslararası çevre dergilerinin başında gelen “Fresenious Environmental Bulletin”de yayımlandı. Dr. Kavaz, konuyla ilgili ayrıca UKÜ’de bir yüksek lisans tezinin tamamlandığını ve bir diğer tezin çalışmalarına da devam edildiğini aktardı.