• UKU Online

UKÜ ÖĞRETİM ÜYESİ KANSER GÜNÜ DOLAYISIYLA AÇIKLAMA YAPTI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Özdemir 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Kanserin gelişmiş ülkelerde kalp-damar hastalıklarından sonra sıklıkla görülen ikinci ölüm nedeni olduğunu hatırlatan Özdemir genel olarak erkeklerde en sık görülen kanser çeşitlerinin prostat, akciğer ve kolorektal kanseri; kadınlarda ise meme, kolorektal  ve akciğer kanseri olduğunu belirtti.

Kanser tedavisinde geliştirilen yeni ilaçlar yanında cerrahi ve radyoterapi ile birlikte  yapılan uygulamaların bazı kanser çeşitlerinde sağkalım avantajı sağladığını söyleyen Prof. Dr. Özdemir tedavide kullanılan ilaçların medikal onkoloji uzmanlarınca seçiminin de olumlu sonuçların alınmasında yararlı olduğunu aktardı. Osman Özdemir her geçen gün yeni ilaçların tedaviye girişinin onkoloji uzmanlarına tedavi açısından da olumlu sonuçlar sağladığını vurguladı.

Diğer yandan kanser tedavisinde kullanılan ilaçların pahalı olmasının gerek birey gerekse ülke tedavi olanakları açısından sorunlu olduğunu kaydeden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir ülkenin bu grup ilaçları özel teşviklerle üretme imkanlarının yaratılması gerektiğinin altını çizdi.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Özdemir söz konusu ilaçların kullanımından kaynaklı yan etkilere de değinerek, “Kanser ilaçlarının kullanımı sırasında ortaya çıkan yan etkiler ciddi etkilerdir. Ancak hastaların bu yan tesirlere direnç göstermesi özellikle yine yeni ilaçlarla mümkün olmuştur. Örneğin ortaya çıkan bulantı-kusma  için kullanılan ilaçlar hastaların rahatlamasını sağlamıştır.” dedi.