UKÜ ÖĞRETİM ÜYESİ “DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ” DOLAYISIYLA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özge Çakır, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özge Çakır, engelli terimini doğuştan veya sonradan bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerin çeşitli derecelerde kaybedilmesiyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılamada güçlük yaşayan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişiler olarak tanımladı.

“Kuzey Kıbrıs’ta bulunan engelli sayısı son kayıtlara göre 5 bin 188 rakamına ulaştı”

Çakır, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’inin, çeşitli yeti yitimi (engellilik) durumuna sahip olduğunu dile getirdi. Türkiye’de 2011 Nüfus ve Konut Araştırması sonuçlarına göre; görme, duyma, konuşma, yürüme, merdiven çıkma veya inme gibi fonksiyonlarından en az birinde çok zorlandığını veya hiç yapamadığını belirten kişi sayısının 4 milyon 882 bin 841 olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Çakır, Türkiye’de 2011 yılındaki toplam nüfusun yüzde 6.6’sının en az bir engeli olduğunu ifade etti. Özge Çakır, aynı zamanda Kuzey Kıbrıs’ta bulunan engelli sayısının son kayıtlara göre 5 bin 188 rakamına ulaştığı bilgisini paylaştı.

Engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekebilmek ve bu sorunlara çözümler üretebilmek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 3 Aralık tarihinin “Dünya Engelliler Günü” olarak kabul edildiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Özge Çakır, dünyadaki 1 milyardan fazla insanın herhangi bir tür engellilik ile yaşadığını ve bu insanların yaklaşık 200 milyonunun hayatlarını devam ettirme konusunda zorluklarla karşılaştığını  ifade etti. Çakır, kalp ve damar hastalıkları, kanser ve akıl sağlığı bozuklukları gibi kronik sağlık sorunlarının küresel olarak artış göstermesinin, yaşlanan toplumların fazlalaşmasının engelli sayısındaki artışla paralel olduğunun altını çizdi. Özge Çakır ayrıca engelli insanların toplum içerisinde yaşamasına olanak tanımak, engellilerin kurumlardan dışarıya taşınmasının ve toplulukları bünyesinde, destek ve yardım hizmetinin sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

“Empati yeteneğini ön planda tutmak engelleri ortadan kaldıracaktır”

Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özge Çakır, engelli insanlar için özel programlar ve hizmetler geliştirmek, ulusal bir engellik stratejisi ve eylem planı benimsemek gibi uygulamaların engelli insanların hayatlarındaki zorlukları azaltacağını belirtti. Engelli insanlara karşı toplumun farkındalığını ve anlayışını geliştirerek, günlük yaşama entegrasyonlarını sağlamanın engellilerin yaşam koşulları için oldukça önemli olduğuna değinen Çakır, “Empati yeteneğini ön planda tutarak destek olmak, engelleri ortadan kaldıracaktır.” dedi.