UKÜ Öğretim Üyesi 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeni ile Mesaj Yayınladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gülden Sarı Kanlıay, her yıl 5 Aralık’ta kutlanan “Kadın Hakları Günü” nedeniyle açıklama yaptı. Kadın hakları kavramının 19. yüzyıldan itibaren önem kazanmaya başladığını aktaran Dr. Gülden Sarı Kanlıay, insan hakları ve temel özgürlüklerden yararlanmada ve hakları kullanmada kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasının gerekli olduğuna dikkat çekti.

Bir ülkede insan haklarına gösterilen saygının, o ülkenin uygarlık düzeyi hakkında bilgi verdiğine işaret eden Dr. Gülden Sarı Kanlıay, Atatürk’ün “Kadınlarını geride bırakan toplum, geride kalmaya mahkumdur” sözlerini hatırlattı.

Dr. Gülden Sarı Kanlıay:Kadınlar üretimin merkezinde”

Dr. Gülden Sarı Kanlıay, Eski Yunanlıların, kız çocuklarının eğitimini evde sağladıklarını belirtirken, eski Yunan dünyasında Safo gibi kadın şairlerin yetiştiğini aktardı. Anadolu kökenli ana tanrıça Kibele’nin ise Orhun Kitabeleri’nde, İl Bilge Hatun’un Kağan’ın yanında devlet işleriyle ilgilendiğini yazdığını aktaran Dr. Gülden Sarı Kanlıay, Türk destanlarında da kadının anne, kardeş ve eş olarak erkekle eşitlik noktasında özgün bir yere sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Kadınların sanat ve edebiyatta önemli görülerek, edebî-sanatsal üretimin merkezine konulduğunu belirten Dr. Gülden Sarı Kanlıay, “anne” temalı pek çok eserin erkek veya kadın yazarlar tarafından kaleme alındığını da ifade etti. Divan şiirinde ise tek tip kadının anlatıldığı şiirler yazıldığını dile getiren  Kanlıay, bu kadına duyulan aşkın tabiî aşktan ruhanî aşka; mecazî aştan İlahî aşka, bedensel  aşktan  platonik  aşka,  pek çok yorumlar getirilerek açıklandığını belirtti. Dr. Kanlıay, sayıları fazla olmasa da kadın şairlerin de bu vadide eser ürettiğini söyleyerek, Osmanlı kadın şairleri arasında Zeynep Hatun, Mihrî Hatun, Ani Hatun, Fıtnat Hanım, Leylâ Hanım, Şeref Hanım, Tevhide Hanım, Feride Hanım, Hatice Nakiye Hanım’ın isimlerini sıraladı.

UKÜ Fen- Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gülden Sarı Kanlıay, kadın hakları günü ile ilgili yaptığı açıklamada, tüm kadınların Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutladı.