UKÜ Öğretim Üyesi “31 Ekim Dünya Tasarruf” gününe özel açıklamalarda bulundu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hasan Rüstemoğlu “31 Ekim Dünya Tasarruf” günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Öğretim Üyesi Dr. Hasan Rüstemoğlu, 31 Ekim’in tüm dünyada tasarruf günü olarak kutlandığını belirterek, tasarrufun yaygın olarak üç anlamda kullanıldığını aktardı. Konu ile ilgili yaygın olarak kullanılan ilk anlamın, “Herhangi bir şeyi istediği gibi kullanma özgürlüğü (yani tasarrufunda bulundurma hakkı) demektir” diyen Rüstemoğlu, ikinci anlamı ekonomik tutum olarak karşımıza çıkarken, üçüncü anlamın ise para biriktirme anlamında kullanılmakta olduğunu ifade etti.

Tasarrufun ekonomide iki şekilde hesaplandığına da dikkat çeken Dr. Rüstemoğlu, bireysel olarak tasarrufların birinci kategoride yer aldıklarını ve ayrıca özel tasarruf olarak da adlandırıldıklarını aktardı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hasan Rüstemoğlu, aynı zamanda  “Ekonomideki en küçük ekonomik birim olan hane halkını oluşturan bireyler elde ettikleri gelirlerden tüketim harcamalarını ve vergi ödemelerini yaptıktan sonra kalan kısımla tasarruf ederler. İkinci kategoride ise kamu bütçesinde yer alan tasarruflar bulunur. Kamu bütçesinde devlet topladığı vergileri gelir, yaptığı harcamaları ise gider olarak kaydeder ve ikisi arasındaki fark kamunun tasarruflarını oluşturur” dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası verilerine göre dünyada en çok tasarruf eden 10 ülkeden 8’inin, petrol ve doğal gaz gibi yeraltı kaynakları açısından zengin ülkeler olarak karşımıza çıktığının altını çizen Öğretim Üyesi Dr. Hasan Rüstemoğlu, bu ülkeleri tasarruf oranlarına göre sırasıyla, Katar, Kuveyt, Cezayir, Ekvator Ginesi, İran, Suudi Arabistan, Azerbaycan ve Gabon olduklarını bildirdi. Öğretim Üyesi Dr. Hasan Rüstemoğlu, listenin ortalarında yer alan diğer iki ülkenin son 40 yıldaki müthiş ekonomik ivmesi ile dikkati çeken Çin ile bir ticaret ve finans merkezi olan Singapur olduğunu kaydetti.

Türkiye’de ve KKTC’de ise tasarrufların ekonomide oldukça küçük bir yer tuttuğunu belirten Dr. Hasan Rüstemoğlu,  ekonomi literatüründeki çalışmaların, tasarruf etmenin ülke ekonomilerine ciddi bir ivme kazandırdığını desteklemekte olduğunu da vurguladı.

Öğretim Üyesi Dr. Hasan Rüstemoğlu, insanın zamandan, paradan, enerjiden, tüketimden ve üretimden tasarruf ettiğini belirtti. Ayrıca Rüstemoğlu, gerek bireysel, gerekse toplumsal tasarrufların gelecekteki olası bir belirsizliği ortadan kaldırmada önemli bir rol oynayacağını kaydetti.