UKÜ Öğretim Üyesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Dolayısıyla Bir Mesaj Yayınladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Tuş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Prof. Dr. Muhittin Tuş, Türk toplumunun geçen yüzyılın başlarında birçok savaşa dahil olduğunu belirterek, toplum olarak zor günlerden geçtiğini aktardı. Türk toplumunun başta Balkan Savaşları’na, sonrasında ise Trablusgarp Savaşı, I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’na tanıklık ettiğini vurgulayan Tuş, bu savaşların on yıldan fazla sürdüğünü de kaydetti. Dekan Prof. Dr. Muhittin Tuş, savaşlar nedeniyle toprak kayıplarının yaşandığına dikkat çekerek, milyonlarca da şehit verildiğini ifade etti.

Ülkede yaşanan bu kötü gidişata itiraz eden bir kişinin çıktığını kaydeden Prof. Dr. Muhittin Tuş, “İngilizler İstanbul’u işgal ettiklerinde, ‘Geldikleri gibi gidecekler!’ diyen Mustafa Kemal, Türk milletini cesaretlendirerek, harekete geçirmiştir” dedi.

Mustafa Kemal’in Türk toplumunu etrafında toplayarak, kurtuluş heyecanını onlara da aktarmayı başardığına dikkat çeken Prof. Dr. Tuş, bu sayede millî mücadeleyi Samsun’dan başlattıklarını kaydetti. Tuş, Kurtuluş Savaşı sırasında, daha hızlı ve etkili kararlar alınabilmesi için Meclis tarafından tüm yetkilerin Mustafa Kemal’e devredildiğini de aktardı.

Devlet yönetimi olarak doğrudan doğruya milletin kendini yönettiği hükümet teşkilatının yani Cumhuriyet’in benimsendiğini aktaran Dekan Prof. Dr. Tuş, Mustafa Kemal’in “Hükümet millettir ve millet de hükümettir” sözünün konuyu açıkladığının altını çizdi.

Son 600 yıldır saltanat geleneğinden gelen bir milletin mevcut olduğunu dile getiren Prof. Dr. Muhittin Tuş, “Bırakın Cumhuriyet’in kıymetinin bilinmesini, varlığından bile haberdar değilken hatta çoğu aydınının bile haberi yokken, Mustafa Kemal, 29 Ekim 1923 günü TBMM’de Cumhuriyeti ilan etti” dedi.

Böylesi bir gelişmenin bazı doğal sonuçları da yarattığının altını çizen Prof. Dr. Tuş,  gerek o dönemde gerekse daha sonraki dönemlerde gizli-aşikâr “saltanat” özlemi çekenlerin söz konusu olduğunu belirtti. Tuş, “Cumhuriyet’in kıymeti ancak onun yokluğunda anlaşılır. Bu durum, çoğu zaman için hem Mustafa Kemal’in bu armağanından hem de devlet idaresinin “Cumhura” yani millete verilmesinden, devlet yönetme hakkının da bütün millete ait olmasından rahatsız olan elitler tarafından pek hoş karşılanmayacağı açıktır” dedi. Prof. Dr. Muhittin Tuş, Millet olarak devlet yönetmenin, toplumla ilgili kararı yine toplumun üyeleri tarafından verileceğini ve doğal haklarımıza sahip çıkarak Cumhuriyetin anlamını kavramış olmak gerektiğini bildirdi.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Tuş, Cumhuriyet’in Türk Milleti’nin karakterine uygun bir yönetim şekli olduğunu belirterek; Mustafa Kemal’in, “Benim naciz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır” sözlerini hatırlattı. Dekan Prof. Dr. Tuş, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm aziz şehitlerimizi, gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyor, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum” dedi.