Haberler

You are here

UKÜ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ “GASTRONOMİ DİSİPLİNİ”Nİ ANLATTI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Barbaros Alta, “Gastronomi Disiplini” hakkında açıklamalarda bulundu.

“Yemek kültürü, insanın çevresi ve yeme-içme farklılıkları ile şekil bulur”

Yemeğin bir kültür olduğunu ifade eden Öğr. Gör. Alta, bu kültürün insanın yaşamakta olduğu çevre ve çeşitli yerlerde gördüğü yeme-içme farklılıkları ile şekil bulduğunu dile getirdi. Barbaros Alta, bu farklılıkların gıdaların bulunabilirliği ve o iklim kuşağında yetişebilirlik durumuna göre değiştiğini, bu durumun dünyada farklı bölgelerde farklı yeme-içme kültürünün oluşmasına yol açtığını belirtti. Alta, insanların yeni yerler görme arzuları, savaşlar sonucunda oluşan göçler, maddi imkânların kısıtlı olmasından dolayı yer değişmeler, hastalık ve/veya eğitim amaçlı oluşan göçler sonucunda “Yemek Kültürü”nün iç içe giren bir yapı haline geldiğini söyledi. Gelişen teknoloji ve dünyanın yemek kültürüne olan bakış açısı nedeniyle farklı pişirme yöntemleri, farklı baharatlar, değişik gıdaların buluştuğunu kaydeden Öğr. Gör. Barbaros Alta, bunun sonucunun “annelerden öğrenilen yemek kültürü”nün dışında değişik oluşumların benimsenmesine sebebiyet verdiğini ve buna da  “Gastronomi” denildiğini aktardı. 

“Gastronomi Disiplini için kültürlerin buluşması yeterli değildir”

Kültür değişiklikleri ve farklılıklarının insana yeni kapılar açtığını ifade eden Alta, bu yeni kapıların meraklı olan insana ışık tuttuğunu ve insanların teknoloji, yaşayış şekilleri, alınan tat ve zevklerinin de bu şekilde değişikliğe uğradığının altını çizdi. Bunların yanında bütünlük kurulması gereken şeylerin başında ‘Gastronomi’nin geldiğini vurgulayan Öğr. Gör. Barbaros Alta, gastronomi disiplini için sadece kültürel birikimlerin buluşmasının yeterli olmadığını, bunun yanında kullanılan ekipmanların, pişirme tekniklerinin, bunu yapan ehli kişilerin görev ve niteliklerinin ve ürün-ham maddeleri yapılarının tümünün birleşiminin de gastronomi için önemli olduğunu ifade etti.

“İnanıyorum ki; UKÜ ailesi olarak geleceğin ustalarını, aşçıbaşılarını yetiştiriyoruz”

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nü “Kültürlerin, yemenin ve içmenin birleştiği bir bölüm” olarak tanımlayan Barbaros Alta bölümde ellerinden geldiğince kültürlerin birleşimini sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. Alta, bölüm olarak, UKÜ Kampüsü’nün çeşitli yerlerine astıkları afişlerle uluslararası alanda bir çalışma yaptıklarının farkındalığını arttırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Barbaros Alta, “İnanıyorum ki; UKÜ ailesi olarak geleceğin ustalarını, aşçıbaşılarını yetiştiriyoruz.” dedi.

                       

 

 

Haberler