UKÜ Öğretim Görevlisi Bina Sağlamlığı Kontrolü Gerçekleştirdi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Görevlisi Kamil Biçer, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’nın talebi üzerine “Bina Sağlamlığı Kontrolü” gerçekleştirdi.

İnşaat Mühendisliği Öğretim Görevlisi Kamil Biçer, Yapı Malzemeleri ve Zemin Mekaniği Laboratuvarı’nda gerçekleşen testleri sırasıyla; tahribatsız üç boyutlu tomografi test ve tahribatsız beton basınç dayanımı test cihazları kullanılarak analizler yapıldığını aktardı.

Biçer, yapılan analizlerin Lefke Bölgesi’nde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı’na ait okulda Mevcut Bina Taşıyıcı Sistemi’nin incelemesi ve mevcut taşıyıcı binanın günümüz deprem yönetmeliğine göre analizlerinin uygunluğunun araştırıldığını belirtti. Öğretim Görevlisi Kamil Biçer, Lefke İlçesi, Gemikonağı Bölgesi’nde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da yapılan müracaat üzerine okulun betonarme yapısının teknik raporunun düzenlenerek MEB’e gerekli bilgilerin verildiğini bildirdi.

Biçer, rapora göre bina yapısının tamamının yerinde incelendiğini ve gerekli ölçümlerin alındığını söyledi. Ögr. Gör. Biçer, Lefke Bölgesi’nde yer alan binada yapılan incelemeler sonucu mevcut binanın zemin ve 1. kattan oluştuğunu belirtti. Yapının yerinde incelemesi sonucunda ise taşıyıcı sistemi oluşturan kolonlardan, kirişlerden ve plakalardan homojen bilgi edinmek için tomografik ölçümlerin alındığını söyleyen Kamil Biçer,  öngörülen yapıya tahribatsız beton dayanımı testleri uygulandığını ifade etti. Ayrıca Öğretim Görevlisi Kamil Biçer, tomografi cihazından, beton ve betonarme gibi malzemelerin içyapılarını görüntüleme uygulamalarında pals-eko tekniği ile tek bir taraftan malzemenin tamamına ulaşılarak yapı içeresindeki delikler, çatlaklar, bozukluklar, peteksi yapı, hataların pozisyonları ve diğer iç malzemeler ile betonun içeresindeki demirlerin durumlarının belirlendiğini vurguladı

Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Görevlisi Kamil Biçer, okulda gerçekleştirilen “Bina Sağlamlığı Kontrolü” sonucunda alınan numuneler üzerinde çalışılarak gerekli raporların hazırlanacağı bildirdi.