UKÜ, Öğrencilerine “Kum Zambağı” gözlem gezisi düzenledi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)  Tarım Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü tarafından, öğrencilerine Tatlısu zambak (kum zambağı) gözlem gezisi düzenlendi. Öğrenciler fakültede kum zambağı hakkında öğrendikleri teorik bilgileri, düzenlenen gözlem gezisi aracılığıyla bitkiyi yakından inceleme şansı yakalayarak pekiştirdiler.

Etkinliğin Tatlısu Bölgesi’nde bulunan kum zambağı bitkisini incelemek için düzenlendiğini aktaran Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır, bu bitki türünün Akdeniz Bölgesi’ndeki en önemli bitkilerinden biri olduğunu vurgulayarak, ‘nergisgiller’ familyasına ait olduğunu açıkladı. Zambak bitkisinde bulunan iri soğan köklerinin ince bir zar halinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Baktır, bu zarın su kaybını önleyerek bitkiyi olumsuz çevre koşullarından da koruduğunun altını çizdi. Profesör İbrahim Baktır, kum zambağının Temmuz ayından Ekim sonuna kadar açan bir bitki türü olduğunu açıkladı.

Zambağın zamanı geçtikçe tomurcuk halini aldığını aktaran Prof. Dr. İbrahim Baktır, aynı zamanda bu nadide bitkinin çok az yerde bulunduğuna da dikkat çekti.  Bu bitkinin soğukta yetiştirilmeyeceğini ifade eden Baktır, buna rağmen tuzlu suya ve olumsuz hava koşullarına maruz kalsa bile çok dayanıklı olduğunu vurguladı. Ayrıca, zambak bitkisinin çok güzel bir kokuya sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Baktır, bitkinin Türkiye’de sadece Karadeniz Sahilleri’nde bulunduğunu belirtti. Baktır, bitkinin soğuğa karşı duyarlı olduğunu, bu nedenle Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerde yetişmediğini kaydetti.

Zambağın saf beyazlığa sahip bir Akdeniz bitkisi olduğunu kaydeden Prof. Dr. İbrahim Baktır, tomurcuklanmadan çiçek açma evresine kadar 6 ile 7 yıllık bir süre geçtiğini vurguladı. Baktır, geçen sürede bitkinin etrafında çıkan küçük soğan yavrularının olduğunu ve içerisinde kümeler halinde büyümeye başlayan bu yavru soğanlar sayesinde, 3 yıl içerisinde bu bitkiden elde edilebileceğini de bildirdi.

Tarım Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır, kum zambağı bitkisinin Türkiye’de çok ciddi anlamda koruma altında olduğunu ve bu bitkiye zarar verildiği takdirde yaklaşık 40.000 liraya yakın bir cezai işlem uygulandığını belirtti.

Baktır, Fethiye ve Manavgat’taki kum zambağı alanları için ciddi önlemler alındığını sözlerine ekleyerek,  Kuzey Kıbrıs’ta da bu bitkinin korunması ve çoğaltılması gerektiğini vurguladı. Bununla ilgili Tarımsal Araştırma Enstütüsü’nün yürürlüğe girmemiş bir projisi bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Baktır, “Fakülte olarak bu konuda bir proje yürütmek istiyoruz. Kum zambağının korunması adına çalışmalar yaparak konuya dahil olmak istiyoruz. Bu tür projelerle bu bitkinin korunup çoğaltılması için elimizden geleni yapacağız” dedi.