UKÜ, Mimarlık Bölüm Başkanı “Dünya Mimarlık Günü” dolayısıyla mesaj yayınladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cemil Atakara, “Dünya Mimarlar Günü” nedeni ile kutlama mesajı yayınladı.

Bileşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Mimarlar Birliği’nin (UIA) işbirliğinde her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü, “Dünya Mimarlık  Günü” olarak kutlandığını kaydeden Doç. Dr. Cemil Atakara, bu yıl 2 Ekim tarihinde, “İklim Değişikliği için Harekete Geç! (Climate Change Action!)” teması ile dünya genelinde kutlamalar yapılacağını aktardı.

“Dünya Mimarlık Günü” dolayısı ile Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cemil Atakara gün nedeni ile yaptığı açıklamada, birçok etkinlikle kutlanacak olan “Dünya Mimarlık Günü” temasının önemine değinerek, şunları kaydetti: Tema, hızlı kentleşme ve bina yapım süreçlerinin arttığı, fosil yakıt tüketimi ve sera gazı salımlarının etkisiyle gittikçe önemli bir sorun haline gelen iklim değişikliğine dikkat çekme amacı taşıyor.”

Mimarlığın kendisini gösterdiği yerlerin başında kentlerin geldiğini belirten Doç. Dr. Atakara, “Kentler her geçengün gelişir. Bu gelişme beraberinde kırsaldan göçü de getirerek, önemli sorunlar yaratır. Bu sorunların çözümlenmesinde ise baş aktör mimardır” dedi. Mimarların kentsel sorunları öngörerek tasarım yapma sorumlulukları olduğunu vurgulayan Atakara, “Mimarlar olarak kentlerimizin sorunlarını, topluma karşı kamusal sorumluluklarımız çerçevesinde uygulanabilir çözümler üretmek temel görevimiz olmalıdır” ifadesini kullandı

Günümüz kent yaşamının insanlar üzerindeki negatif etkilerinin azaltılması, daha iyi bir çevre ve sosyal yaşam için yeni kent alternatiflerinin geliştirilmesinin gerektiğini aktaran Doç. Dr. Atakara şöyle devam etti: En fazla üzerinde durulan alternatif, sürdürülebilir kentlerdir. Bu kentler farklı algılanabilmekte ve kentsel dönüşüm adı altında, insan, coğrafya ve olanaklar göz ardı edilerek doğaya yapılan müdahalelerle, kentsel yaşamı yok edilmektedir. Atakara, kentlerin gerçek ihtiyaçları yok sayılarak kentsel dönüşüm yapıldığını savunarak; bu müdahaleler iklim değişikliklerine, sel ve birçok doğal afete sebebiyet vermektedir” şeklinde aktardı.

Kentlerin gelişimi ile mimari yapıların oluşumunun çağdaş-bilimsel planlama ve yapılaşma ilkeleriyle bütünleşmesi gerektiğinin altını çizen UKÜ, Mimarlık Bölüm Başkanı Doç Dr. Cemil Atakara, mimarlık mesleğinin çağdaş, gelişmelere açık mimarlar yetiştirmenin verdiği sorumluluk bilinci ile tüm mimar meslektaşların, akademisyenlerin ve mimar adaylarının Mimarlar Gününü kutluyorum” dedi.