UKÜ İletişim Fakültesi’nde, Fakülte İçi Seminerleri Kapsamında “Eski ve Yeni Fotoğraf Lensleri” Tartışıldı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), İletişim Fakültesi’nde “Fakülte İçi Seminerler” adlı etkinlik dizisi kapsamında “Eski ve Yeni Fotoğraf Lensleri” karşılaştırmalı olarak tartışıldı.

İletişim Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Metin Çolak, eski ve yeni fotoğraf lensleri hakkında bilgi vererek, bu lensleri netlik, çözünürlük, piksel oranı, renk derinliği, renk ve kromatik sapmalar, lens içi yansımalar gibi kategoriler altında karşılaştırdı. Modern fotoğraf lenslerinin bu kategorilerde, optik anlamda oldukça başarılı sonuçlar verdiklerini kaydeden Doç. Dr. Metin Çolak, eski lenslerin özellikle fotografik imge üzerinde bıraktıkları özgün etkilerle öne çıktıklarını belirtti. Eski lenslerin net çıkan alan ile netleme dışında kalan alan arasındaki geçişleri daha yumuşak ve daha karakteristik görünümle yansıttığına da dikkat çeken Çolak, yeni lenslerin bu geçişi daha sert ve konstrast gerçekleştirdiğini kaydetti.

Doç. Dr. Çolak modern lenslerin son dönemde üretilen yüksek piksel oranlarına sahip fotoğraf makineleri sensörleri için üretildiklerini ve bu gereksinimlerin karşılanması için lens üreticilerinin belirtilen kategorilere odaklanarak optik anlamda mükemmel lensler ürettiklerini aktardı.

Konuşmasında Leica, Zeiss, Nikon ve Canon’un üretikleri özel lensleri ele alan Çolak, bu markaların eski efsane lensleri ile son dönemde ürettikleri lensleri de karşılaştırdı.

Seminerde, ayrıca efsane lens tasarımcılarına da değinen Doç. Dr. Metin Çolak, bu çerçevede Walter Mandler, Max Berek, Oscar Bernack, Paul Rudolph, Ludwig Bertele ve Peter Carbe’nin tasarladıkları ve bugün fotoğraf/sinema alanında hala kullanılan lens tasarımlarına odaklanarak, bu lenslerle çekilen fotoğraflar ile son dönem üretilen lenslerle çekilen fotoğraflar hakkında bilgi verdi.

(UKÜ), İletişim Fakültesi’nin Türkiye’den “İletişim Eğitimi Değerlendirme Akreditasyon Kurulu (İLEDAK) ile başlatmış olduğu akreditasyon çalışmaları kapsamında “Fakülte İçi Seminerleri” üniversite kampüsünde değişik konularda devam edecek.

Son güncelleme: 08-10-2018