UKÜ Hukuk Fakültesi Doktora Programına Öğrenci Kabulü Başladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü’ne bağlı Hukuk Fakültesi Türkçe Doktora Programı’nın açılması ve programa öğrenci kabulü Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK)  tarafından onay verildi.

Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr.  Şölen Külahçı, doktora programının YÖDAK’nun öğretim izniyle akredite edilerek, açıldığını kaydetti. Hukuk Fakültesi doktora programına başvuran ilk öğrencilerinin kayıt kabullerine başlandığını ifade eden Külahçı,  program dilinin Türkçe olduğunu da vurguladı.

YÖDAK tarafından onaylanan yeni programda çeşitli doktora derslerinin yer alacağını dile getiren Yrd. Doç. Dr.  Külahçı, diğer hukuk doktora programlarından farklı olarak aynı anda hem Türk Hukuku’nu hem de Kıbrıs Hukuku’nun inceleneceğine dikkat çekti. Zengin bir ders içeriğine sahip olan programın, alanında uzman ve aralarında dünyaca ünlü akademisyenlerin de bulunduğu bir kadro tarafından yürütüleceğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr.  Şölen Külahçı, öğrenci sayısının yüksek olmasının beklediğini bildirirken, öğrencilerin akademik kariyerleri açısından da önemli bir adım olacağının altını çizdi.

Külahçı: “Doktora Programında Yapılacak Olan Tezlerin Hem Kıbrıs’ta İlk Olmasını Hem De Yine Ünlü Yayın Evleri Tarafından Yayınlanmasını Amaçlıyoruz”

Yüksek lisans programının başarıyla sürdürüldüğünü aktaran Yrd. Doç. Dr.  Şölen Külahçı,  “Yüksek Lisans programımızda eğitim gören öğrencilerimiz tarafından hazırlanan tezlerin yüzde doksanına yakını Türkiye’de yer alan ünlü yayın evleri tarafından kitap olarak yayımlandı. Aynı başarıyı doktora programında da sürdürmeyi hedefliyoruz. Doktora programında yapılacak olan tezlerin hem Kıbrıs’ta ilk olmasını hem de yine ünlü yayın evleri tarafından yayınlanmasını amaçlıyoruz” dedi.

Külahçı, eğitim öğretim dilinin Türkçe olduğunu da vurgularken, özellikle Türk öğrencilerin odak noktası olmayı hedeflediklerini ve aynı zamanda Türkçe bilen yabancı uyruklu öğrencilerin de bu programda eğitim görebileceklerini ekledi. Ancak önceliğin Kuzey Kıbrıs vatandaşı olan öğrencilere doktora eğitimini vermek olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr.  Külahçı,  KKTC’nin Kıbrıslı Türk Hukukçu akademisyenlere de ihtiyaç duyduğunu ve doktora sonrasında ise öğrencilerin başarılı birer akademisyen olarak yetiştirilmesini hedeflediklerini kaydetti.

Amaç: KKTC vatandaşı, doktoralı, genç hukukçu akademisyen kadrosu oluşturmak

UKÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Külahçı, “Amacımız, hem KKTC genelinde çeşitli yerlerde istihdam edilebilecek, alanında uzman hukukçular ile doktoralı hukukçular yetiştirmek hem de kendi uzman kadromuzu eğiterek çekirdekten yetişen genç bir akademisyen kadrosu oluşturmaktır” dedi. Yrd. Doç. Dr.  Şölen Külahçı,  özel hukuk ve kamu hukuku alanlarında eğitim verilecek olan hukuk doktora programında çok farklı ve güncel konulara ilişkin derslerin olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: Örneğin, programda yer alan Sağlık Hukuku ve biyoetik dersin de hem sağlık hukukunun güncel konularını işleyecek hem de biyoetik çalışmalar kapsamında DNA’lara ilişkin yapılacak incelemeler, insan kopyalamaları ile GENOM Projesi’ne ilişkin bilgiler de öğrencilerimize aktarılacak.

Programda ayrıca,  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları, AB Mevzuatı, Enerji Hukuku gibi derslerin de olduğunu ifade eden Yrd.  Doç. Dr. Şölen Külahçı, sahip oldukları uzman kadro ile Hukuk Doktora Programı’nda oldukça iddialı olduklarını vurguladı.