UKÜ GÜZEL SANATLAR, TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİNİN KİTABI YAYINLANDI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Yasemin Mesda’nın, yüksek lisans öğrencisi Cemile Çakmak Aydınlı ile birlikte hazırladığı “Tarihi Kiliseleri ile Alaniçi Köyü, Kıbrıs” başlıklı kitabı yayınlandı.

Söz konusu kitapla ilgili açıklamalarda bulunan Yasemin Mesda, 2015-2016 Bahar Dönemi’nde, Restorasyon ve Koruma dersi kapsamında, 66 kişilik mimarlık ve iç mimarlık öğrencilerinden oluşan bir grupla, Alaniçi Köyü’nde çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Mesda, mimari dokusu bakımından değerli olan bu köydeki kilise yapılarının incelendiğini ve elde edilen verilerin dönem sonunda derlenerek kitap haline getirildiği bilgisini aktardı.

“Tarihi yapıların gelecek nesillere aktarılması onların korunmasıyla mümkündür”

Çalışma kapsamında köy genelinde konumlanmış 3 Rum Ortodoks kilisesinin ve bir şapel yapısının tarihsel geçmişlerinin araştırıldığını, yapıların mevcut durumlarının analiz edildiğini, hasar tespit raporları, rölöve ve restorasyon projelerinin hazırlandığını söyleyen Yasemin Mesda, “Tarihi yapıların gelecek nesillere aktarılması, onların korunması ve yeniden işlev kazandırılması ile mümkün olmaktadır. Çalışmanın temel amacını oluşturmakta olan bu tutum çerçevesinde, kilise yapıları belgelenmiş ve gelecek nesillere aktarılması için yeniden kullanım önerileri sunulmuştur.” dedi.

“Kilise yapılarının çok amaçlı bir yapıya dönüştürülmesi fikri hakimdi”

Yasemin Mesda, özgün işlevinde dini amaçlı kullanılan kilise yapılarının yeni işlevleri hakkındaki önerilerin köy genelindeki incelemeler, gözlemler ve köy halkı ile gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda kararlaştırıldığını ifade etti. Mesda,  20. yüzyıl Ayios Anastasis Kilisesi ve Ayios Georgios Şapeli’nin kültürel ve sanatsal etkinliklerin gerçekleştirilebileceği çok amaçlı bir yapıya dönüştürülmesi fikrine gidildiğini dile getirdi. 18. yüzyıl Ayios Anastasis Kilisesi’nin ise Ortodoks meshebi için kutsal bir değere sahip olduğundan, özgün işlevinin değiştirilmeden kullanılmasının önerildiğini anlatan Yasemin Mesda, 18. yüzyıl Faneromeni Kilisesi’nin de kütüphane yapısına dönüştürülmesinin düşünüldüğünü aktardı.

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Yasemin Mesda, tarihi, kültürel ve mimari değerleri bakımından oldukça zengin bir dokuya sahip Kıbrıs Adası’nda birçok kilise yapısının bulunduğunu, fakat bu yapıların birçoğunun günümüzde kullanılmıyor olduklarından zaman içerisinde zarar gördüklerini söyledi. Geçmişten gelen değerlerin korunmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının, bir toplumun gelişebilmesi için oldukça önemli bir adım olduğunu belirten Mesda, terkedilmiş durumdaki tarihi yapıların yeniden kullanıma kazandırılmasının en büyük başarı olacağını dile getirdi.