UKÜ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ FİZYOTERAPİSTLER GÜNÜ’NÜ KUTLUYOR

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Özge Özalp 8 Eylül Dünya Fizyoterapistler Günü nedeniyle fizyoterapistlerin sağlıktaki önemine vurgu yaptı.

Özalp, fizyoterapistlik mesleğinin dünyada yüzyıldan Kuzey Kıbrıs’ta ise yaklaşık 50 yıldan beri toplum sağlığı ve yaşam kalitesi ile doğrudan ilgili bir bilim dalı olarak gelişimini sürdürmekte olduğunu söyledi. Fizyoterapistliğin savaşların, travmaların, inme ve çocuk felçlerini takiben engele sahip nüfusun fonksiyonel kayıplarını giderebilmek amacıyla doğduğunu ve çok zorlu aşamadan geçerek bugünkü konumuna ulaştığını anlatan Öğr. Gör. Özge Özalp, halkın ve tıp dünyasının, fizyoterapi ve rehabilitasyonun önemini daha iyi kavradığı bu günlerde fizyoterapistlerin rolünün de oldukça önemli hale geldiğini belirtti.

Fizyoterapist; hareket bozukluğuna yol açan her türlü yaralanma ve hastalıklarda, yaşlılıkta, ağrı ve fonksiyon bozukluklarında, fonksiyonun düzeltilmesi, en aza indirilmesi için çok yönlü fizyoterapi yaklaşımları ile bireyin yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla uygulamalar yapan, mesleğe özgü ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile hasta, engelli ve sağlıklı bireylere fizyoterapi ve rehabilitasyon programları planlayan ve uygulayan mesleki otonomiye sahip bir sağlık profesyonelidir.

İnsan ilişkilerinin ön planda olduğu fizyoterapistlik mesleğinin sağlık alanındaki gelişmelerle birlikte dünyada olduğu gibi Kuzey Kıbrıs’ta da hızlı bir değişim ve gelişim gösterdiğini ifade eden Öğr. Gör. Özge Özalp, bu gelişim doğrultusunda mesleğin ileride daha da donanımlı olacağını umut ettiklerini, değişim sürecinin bir parçası olarak yaşanan ya da yaşanacak olan problemleri genç ve yeni mezun fizyoterapistlerin alacakları donanımlı ve kaliteli eğitimlerin yanında, mesleki dayanışma ve mücadele ruhu ile çözeceklerine inandığını anlattı.  “Mesleki menfaatlerini her zaman kendi menfaatlerinden üstün tutmanın doğruluğuna inanan fizyoterapist adaylarının bu yolda gerekli eğitimleri almaları için fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü olarak mesleğe katkıda bulunmaktan gurur duymaktayız.” ifadesiyle Özalp, mesleği için değil, kendisi için çalışan zihniyetin karanlığından uzaklaşarak multidisipliner takım anlayışıyla, insani ve etik değerlere bağlı bir şekilde ilerlenmesi gerektiğinin bilincinde olduklarını ancak bu şekilde hasta ve toplum odaklı fizyoterapistliğe geçişin başarıyla tamamlanacağı ve toplum ihtiyaçları doğrultusunda verilen hizmetin gelişeceğini söyledi.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Özge Özalp “Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü olarak, ülkemizde geleceğin mesleği olarak görülen fizyoterapistlik mesleğinin tüm yönleriyle daha aydınlık ve çağdaş düzeye ulaşmasını diliyor, tüm fizyoterapistlerin Dünya Fizyoterapistler Gününü kutluyoruz.” dedi.