UKÜ Akademisyenleri, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü Hakkında Ortak Bildiri Yayımladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gizem Caner ve Öğretim Görevlisi Nezire Özgece tarafından “8 Kasım Dünya Şehircilik Günü”  hakkında ortak bildiri yayımlandı.

Öğretim Üyesi Gizem Caner, Dünya şehircilik gününün 8 Kasım tarihinde her yıl 30’u aşkın ülkede kutlandığını belirtti. Buenos Aires Üniversitesi Profesörü Carlos Maria della Paolera’nın önerisinde, 1949 yılında kurulan bu uluslararası bir organizasyon olduğunu aktaran Caner, bu organizasyonun hedefinin yaşanabilir toplumlar yaratmak için şehirciliğin önemini öne çıkarmak olduğunu da ifade etti. Türkiye’de bu oluşumun 1976 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin öncülüğünde gerçekleştiğini vurgulayan Caner, Şehircilik Günü’nün dünya genelinde 68’incisi, Türkiye’de ise 42’cisinin kutlanacağını bildirdi.

Kutlamalarla ilgili konuşan Dr. Caner, Dünya Şehircilik Günü’nde mesleğin tanıtımı ve toplumsal ilginin artırılması için panel ve konferans gibi çeşitli etkinliklerin de gerçekleştirildiğini kaydetti. Bu etkinliklerin esas olarak şehir ve bölge planlamasının amaç ve gelişimine dikkat çekmek için düzenlendiğini aktaran Dr. Gizem Caner, ayrıca daha kaliteli insan yerleşmelerinin oluşturulmasında planlamanın önemini vurgulamak ve şehircilik ideallerini dünya çapında öne çıkarmak için de organize edildiğini açıkladı. Caner, politik ve teknik bir süreç olan şehir planlamasının mekansal kullanım ve kentsel çevrenin tasarlanması yoluyla insan yerleşmelerinin düzgün bir şekilde gelişmesini sağlamakla yükümlü olduğunu savundu.  Şehirciliğin önemine de değinen Dr. Caner,  modern toplumların karşılaştığı iklim değişikliği, nüfus artışı ve sürdürülebilir olmayan kentsel gelişmeler gibi sorunların artmasıyla birlikte gereklilik gösterdiğini de söyledi.

Güzel Sanatlar, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Nezire Özgece, günümüzdeki dünya nüfusunun yarısından fazlasının şehirlerde yaşadığını aktararak kentlerin ve planlamanın öneminin de giderek arttığını dile getirdi. Özellikle son yıllarda, Suriye’deki savaşla katlanarak artan küresel göç krizine değinen Özgece, bu durumun şehirler üzerindeki baskıyı arttırdığını da vurguladı. Bu sıkıntıların yanı sıra göçmenlerin barınma ihtiyacının karşılanması konusunun, kentler ve yöneticileri için en büyük sorunlardan birisi haline dönüştüğünü de açıklayan Özgece, ayrıca, ev sahibi ülkelerde göçmenlere yöneltilen düşmanlığın azaltılabilmesi için hükümetlere de büyük görevlerin düştüğünü söyledi. Öğr. Gör. Özgece, bu durumun sağlanabilmesi için gelen nüfusun doğru yönetilmesi ve dolayısıyla taşıdıkları potansiyelleri ortaya çıkarmalarının sağlanması gerektiğini de bildirdi. İnsanların şehirlere, daha iyi bir yaşam, daha iyi bir iş ya da daha iyi hizmet düşleriyle geldiklerini ve bu durumun uzun süre devam edeceğini ifade eden Nezire Özgece, farklı sosyo kültürel yapıya sahip insanların bir arada yaşamasını sağlayacak, çeşitliliğe önem veren politikaların oluşturularak bütünlükçü rol üstlenmeleri gerektiğini savundu.  Şehir planlamanın temel dayanağının “kamu yararı” olduğunu aktaran Öğr. Gör. Nezire Özgece, bu bağlamda bahsi geçen bütünlükçü yaklaşımların sağlanması için ortak fayda anlayışına dayalı şehir planlama pratiğinin daha da önem kazandığına dikkat çekti.

Ekim 2015’te belirlenen, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri hakkında da bilgi veren Dr. Gizem Caner, şehirciliği doğrudan ilgilendiren Hedef 11’in, 2030 yılına kadar “şehirleri kapsayıcı, güvenilir, dayanıklı ve sürdürülebilir kılmak” amacı taşıdığını kaydetti.  Dr. Caner,  “2016 yılında Quito’da belirlenen Yeni Kentsel Ajanda kapsamında, sürdürülebilir kentsel gelişme için şehirlerimizi nasıl inşa ettiğimiz, nasıl yönettiğimiz ve şehirlerimizin içerisinde nasıl yaşadığımızın yeniden gözden geçirilmesi sonucunda küresel standartlar belirlenmiştir. Bu doğrultuda ilerleyebilmenin ilk gerekliliği ise kentlerle ilgili her düzeyden ve çevreden aktörün bir arada çalışması gerekliliğidir” dedi.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gizem Caner, yeni kentsel gündem bağlamında daha yaşanabilir kentler yaratmak için, insanı ön plana alan mimari çevreler ve tasarımlar üretecek, yeni nesiller yetiştirmekle yükümlü olduklarını aktardı. UKÜ Güzel Sanatlar, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi olarak diğer üniversiteler ve belediye gibi kamu kurumlarıyla ortak çalışmalar yapılması sonucunda sürdürülebilir kentsel gelişmeye katkı sağlayacaklarını da aktaran Dr. Gizem Caner, 8 Kasım Dünya Şehircilik gününü de kutladı.