UKÜ Akademisyeni Prof. Dr. Özgüven, Ülkemizdeki Tarımsal Toprakların Korunması Gerektiğini Açıkladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahsen Işık Özgüven, tarımda erkenciliğe ve tarımsal toprakların korunmasına dikkat çekti.

Tarım eğitiminin 173. yıl dönümü dolayısı ile UKÜ, Kıbrıs Ziraat Mühendisleri Odası ve Lefke Avrupa Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen etkinlikte konuşan Prof. Dr. Özgüven, tarımsal gelişim için bilimsel çalışmaların yapılması ve kalifiye elemanların yetiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Güzelyurt Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, Prof. Dr. Özgüven tarımın tüm ülkeler için vazgeçilmez bir sektör olduğunu belirterek, mevcut doğal tarım alanlarının, birinci ve ikinci tarım arazilerinin korunması gerektiğini aktardı. Sağlıklı beslenmenin ve kalkınmanın yolunun tarımsal üretimi arttırmak olduğuna işaret eden Özgüven, kaliteli üretimin bu yönde insan sağlığı ve gıda güvenliği açısından önemli olduğunu açıkladı.

Doğanın Kuzey Kıbrıs’a bahşettiği ekolojiden yararlanarak erkenci tarıma yönelmenin turizmi desteklemek adına önemli bir durum olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özgüven, insanlara tarımsal toprakların korunması hususunda farkındalık kazandırmanın, ülke ekonomisine katkı sağlayacağını da ifade etti.

Türkiye’den gelen kaliteli su ile yeni tarım stratejileri doğrultusunda bilinçli sulama yapılmasının önemine değinen Özgüven, organik tarıma yoğunlaşmanın da avantajlı olacağını kaydetti.

Kuzey Kıbrıs’a özgü endemik bitkilerin korunmasının, bazı bitkisel ve hayvansal ürünlerde markalaşma adına farklılık yaratacağını aktaran Özgüven, kooperatifleşmenin de yeni bir yaklaşımla başlatılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Özgüven, UKÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi mensubu olarak ülke tarımının gelişmesi için her türlü destek ve katkıya hazır olduklarını belirtti.

Son güncelleme: 25-01-2019