• UKU Online

UKÜ 1. BİLİM-KÜLTÜR-SANAT GÜNLERİ SONA ERDİ

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “1. Bilim-Kültür-Sanat Günleri” sona erdi.

“Türk Şiirine Kültürel Yaklaşımlar” paneli gerçekleştirildi

İstanbul MEF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zümra Atalay’ın “Mindfulness-Bilinçli Farkındalık” konulu sunumuyla başlayan 1. Bilim-Kültür-Sanat Günleri etkinliklerinin ikinci gününde “Türk Şiirine Kültürel Yaklaşımlar” paneli gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Karadağ’ın yaptığı panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Emel Kefeli ve Prof. Dr. Ömür Ceylan katıldı.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emel Kefeli, “Kültürel Kimlik ve Şiir” başlıklı sunumunda, ‘Kimlik’ ve ‘Kültürel Kimlik’ kavramlarını çeşitli yönleriyle ele aldı. Kimlik kavramının Sokrates’in ünlü ‘kendini tanı’ sözünden bugüne kadar felsefenin temel uğraşı konularından biri olduğunun altını çizen Kefeli, kültürel kimliğin ise insanın doğduktan sonra kazanılan bir kimlik olduğunu,  din, ahlak, hukuk ve yetkinlikler gibi kişiyi farklı kılan özelliklerin kültürel kimliğin kazanılmasında önemli rol oynadığını belirtti.

İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömür Ceylan ise “Klasik Kültürün Cümle Kapısı: Divanlar” başlıklı sunumunda, kültürü, toplumları birbirinden ayıran değerler bütünü olarak tanımladı. Kültürün insanları gerçek zamandan, iklimden başka bir zamana aktaran bir misyona sahip olduğunu söyleyen Ceylan, “Şiir başka bir medeniyetin projesidir. Klasik kültürün alanından bir öğeyi ele aldığımızda kültür, bize yalnızca dünü göstermez. Bize, dünü, bugünü ve yarını da gösterir.” dedi.

Haydar Ergülen: Hayata bağlılığı ağırlayabileceğim en geniş yer şiir

Etkinliğin son gününde Türk şiirinin güçlü temsilcilerinden Haydar Ergülen’le söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşiye şiirin anlaşılması gereken yazılar bütünü olmadığını vurgulayarak başlayan Şair Ergülen, şiir yazarken her seferinde ilk kez yazıyormuş gibi hissettiğini dile getirdi. Şiiri hayata bağlılık olarak tanımlayan Ergülen, bunun tabiata, doğaya, geçmişe bağlılık olarak da nitelendirilebileceğini aktardı. Haydar Ergülen, “Tabiatı, doğayı, geçmişi, dahası hayata bağlılığı ağırlayabileceğim en geniş yer şiir.” dedi.

Türk şiirinde en sevdiği şiirin Edip Cansever’in “Gelmiş Bulundum” şiiri olduğunu ifade eden Ergülen, “Elbette okumayı yazmaktan daha çok sevdim, ama Edip Cansever’in o büyüleyici ‘Gelmiş Bulundum’ şiirinin adından mülhem ben de işte yazmış bulundum.” dedi. Kendisine göre şiirin hem özel hem de genel bir şey olduğunu kaydeden Haydar Ergülen, şiirin insanın göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ve üç gün süren “1. Bilim-Kültür-Sanat Günleri” Şair Haydar Ergülen’in söyleşi sonrası kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.