“Teneke Çocuk Projesi” Hakkında Bilgi Verildi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İme Akanyeti, “Teneke Çocuk”  projesi kapsamında alüminyum atıkların geri dönüştürülmesiyle elde edilen tüm gelirin hastanelerin çocuk bölümlerine bağışlandığını açıkladı.

Teneke Çocuk proje ekibinde yer alan Yrd. Doç. Dr. İme Akanyeti, 2014 yılından bu yana aktif olan “Teneke Çocuk” projesini “Yeşil Barış Hareketi” adlı sivil toplum örgütünün başlattığını ve proje kapsamında meşrubat atıklarındaki alüminyum bazlı kutuların geri dönüştürülmek üzere toplandığını kaydetti. Projede elde edilen gelirin adadaki hastanelerin çocuk bölümlerine bağışlanması yanı sıra asıl hedefin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) katı atıklar ve geri dönüşümle ilgili farkındalık yaratmak olduğuna dikkat çeken Akanyeti, projeye paralel olarak “Umut Tenekeleri” adlı Avrupa Birliği Projesi’nin de yürütüldüğünü belirtti.

Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İme Akanyeti, “Umut Tenekeleri” projesi kapsamında hem Güney Kıbrıs’ta hem de KKTC’de iki toplumlu olarak anket çalışmaları düzenlendiğini de aktararak, çevre kirliliği, katı atık kirliliği ve geri dönüşüm bilinci ile ilgili sorular sorulduğunu kaydetti. Ayrıca ada genelinde birçok üniversite ve belediye kurumlarının da konuyla ilgili farkındalık artırmaya yönelik seminerler düzenlendiğini aktardı. Akanyeti, “Her şehirde farklı noktalarda bulunan toplama kafeslerinde biriktirilen teneke meşrubat kutuları, belediyelerin desteği ile bir araya getirilmekte ve alüminyum kutular Yeşil Barış Hareketi’nin organize ettiği ve yerel halkın katkı koyduğu etkinliklerle ayrıştırılarak, alıcıya saf halde teslim edilmektedir” dedi. Akanyeti, bir alüminyum kutunun doğal kaynaklarla sıfırdan üretilmesi için harcanan kaynak ve enerjinin geri dönüşüm sürecine kıyasla çok daha fazla olduğunu da vurguladı.

Son güncelleme: 12-07-2018