UKÜ’lü Akademisyen, Tavukçuluk Ürünlerinde Gıda Güvenliği Konusunda Tavsiyelerde Bulundu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nden Dr. Ayşen Bulancak, endüstriyel üretim faaliyetine dönüşen kanatlı sektöründe yeni üretim, taşıma ve depolama tekniklerine rağmen gıda kaynaklı enfeksiyona karşı dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.

Gıda güvenliği konusuna dikkat çeken Bulancak, özellikle çiğ et ve yumurtada gıda zehirlenmelerine yol açan mikrobiyolojik tehlikelerin bulunduğunu belirtti. Dr. Bulancak, bu tehlikelerin değerlendirilmesi ve kontrolle ilgili sistemlerin oluşturulması gerektiğini de ifade etti. Bulancak ayrıca temiz damızlık yumurta ile dezenfeksiyon işlemi yapılmış kuluçkadan çıkacak civicivlerle birlikte biyogüvenlik önlemleri alınmış kümeslerden elde edilecek piliçlerin kesim, işleme ve dağıtımının HACCP kuralları çerçevesinde yapılmasının önem arz ettiğini vurguladı.

Dr. Bulancak, kanatlı ürün satın alırken ambalaj üzerinde üretim şekli ve denetleyen sistemi bildiren sembollere, herhangi bir sorun anında sistemin geriye dönük sorgulanabilir olmasına ve internetten takibini sağlayan üretim modellerinin projelendirilmesi, uygulanması ve kurumsallaşmasının teşvik edilmesi gerektiğini de kaydetti.

Tavuk eti ve yumurta tüketiminde paketlenmiş ve güvenilen markaların tercih edilmesi tavsiyesinde bulunan Bulancak, tavuk etinin buzdolabında + 4°C’de 2 gün, yumurtanın ise 3 hafta saklanabileceğini aktardı. Bulancak, yumurtanın iyi pişmesi ve tavuk etlerinin kızartılması veya ızgara yapılması sırasında ise iç sıcaklığının 80 C’ye ulaşması ve bu sıcaklıkta en az 3 dakika bekletilmesi gerektiğini bildirdi. Hemen tüketilmeyecek ise -18°C’de 6-12 ay saklanabileceğini belirten Dr. Bulancak, -18°C’den çözülmüş tavuk etinin tekrar dondurularak kullanılmamasını da önerdi.

Son güncelleme: 20-07-2018