• UKÜ Online
Haberler

You are here

Tavuk Eti ve Yumurtasının İnsan Beslenmesindeki Önemi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ayşen Bulancak (Zooteknist), “Tavuk Eti ve Yumurta”sının insan sağlığı açısından önemine değindi.

Dr. Ayşen Bulancak, tavukçuluk sektöründeki ıslah, seleksiyon, bakım ve besleme konularında sağlanan ilerlemeler sayesinde; gelecek 30 yıl içerisinde insanların beslenmesinde daha az yemle elde edilen hayvansal protein kaynağı olarak tavukçuluk ürünlerinin insanların aradığı besin gıdaları içinde birinci sırada yer alacağını belirtti. Dr. Ayşen Bulancak, “Günümüzde, artan nüfusun beslenmesinin yanında, ‘iyi’, ‘bilinçli’ ve ‘dengeli’ beslenme de dünyanın ana gündem maddesi haline gelmiş durumdadır” dedi.

Dr. Bulancak, son günlerde gıda sektöründe yaşanan bilgi kirliliği ya da başka bir deyişle yanlış bilgilendirmenin kanatlı sektöründen elde edilen kanatlı eti ve yumurtasının tüketimini sorgular hale getirdiğini vurguladı. Bulancak, tavuk eti üretiminde, hayvanın yetiştirildiği sürenin kısalmasına, tavuklara yedirilen yemin içeriğine katılan herhangi bir hormon takviyesi ile olmadığını, hayvan materyalinin genetiğinde yapılmış ıslah çalışmaları ve uygun bakım ve besleme koşullarının sağlanmasıyla elde edilmiş bir sonuç olduğunu bildirdi.

Tavukçuluk sektörünün başarısının temelinde bilimin yatmakta olduğunu dile getiren Dr. Ayşen Bulancak, bütün bu olumsuz algılara rağmen tüketicilerin objektif bir yaklaşımla devletin sağlıklı gıda üretim kanallarına güvenmek durumunda olduğunu da vurguladı. Dr. Bulancak, “İnsan beslenmesinde büyük öneme sahip olan tavuk eti ve yumurta için yaratılan yanlış algının düzeltilebilmesi için devletin ilgili kurumları, üniversiteler, sektör temsilcileri ve tüketici sivil kuruluşlarıyla multi disipliner bir çalışmaya ihtiyaç vardır” dedi.

Öğretim Üyesi Dr. Ayşen Bulancak, tavuk etinden sonra en yaygın tüketilen kanatlı ürünü olan yumurtanın, tavuk metabolizmasının ürettiği, hem kendi üremesi için hem de insan beslenmesi için değerli bir ürün olduğunu söyledi. Ayrıca Ayşen Bulancak, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağının da yumurta olduğunu belirtirken, yumurtanın kendi içinde bir canlının 21 günde oluşumuna ve 3 gün süre ile aç-susuz kalsa bile yaşamını devam ettirmeye yetecek kadar besin maddesi içermesiyle emsalsiz bir gıda olduğunun altını da çizdi.  2000’li yılların başına kadar kolesterol içeriği yüzünden yumurtanın doktorlar tarafından özellikle kolesterol hastalarına önerilmediğini vurgulayan Dr. Bulancak son yıllarda yapılan araştırmalarla yumurtanın kolesterol içeriğinin olumsuz etkisinin olmadığını ve gün aşırı bir adet tüketilebileceğini aktardı. Bulancak, yumurtadaki kolesterolden korkulmaması gerektiğini söylerken yumurtanın kandaki zararlı kolesterolü düşürücü, faydalı kolesterolü artırıcı etkisinin de olduğunu belirtti.

 Hayvansal kaynaklı gıdalar içerisinde tavuk eti ve yumurtanın yağ içeriğinin düşük olduğunu söyleyen Bulancak, tavuk etinin yağ kapsamının düşük olması nedeniyle kalori değerinin de düşük, doymuş ve doymamış yağ asitlerini dengeli bir şekilde bulundurduğunu açıkladı. Dr. Ayşen Bulancak, tavuk etinin kolay sindirilebilir, yumuşak, kolay çiğnenebilen, lezzetli bir gıda olduğunu ve tavuğun üreme yeteneğinin yüksek olmasıyla her toplumda aranan, sevilen bir gıda maddesi olduğunu da belirtti.

Yumurtanın C vitamini dışında A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içerdiğini vurgulayan Dr. Ayşen Bulancak, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde içinde bulunan kolin madesinin önemli rol oynadığını dile getirdi. Yumurtada kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymamış yağ asitleri ve toplam yağ miktarının az olduğundan bahseden Dr. Bulancak, yapılan araştırmalarda kahvaltıda yumurta tüketiminin vücut yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını vurguladı. Ayşen Bulancak bilimsel araştırmalarla elde edilen bilgiler ışığında, düzenli tüketilen yumurtanın kanser, kalp damar hastalıklarından korunmada ve tedavisinde, sindirim sisteminin sağlığında ve korunmasında, menopoz semptomlarının hafifletilmesinde etkili olduğu kadar osteoporozun önlenmesinde de etken bir rol oynadığını vurgulamıştır.

Dr. Ayşen Bulancak: “Yumurta sarısı D vitamini sağlayan birkaç besinden biri”

Yumurta sarısının D vitamini sağlayan birkaç besinden biri olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Ayşen Bulancak,   yumurtanın özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşumunu engellediğini savundu.  Ayşen Bulancak, “Yumurta demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içeriyor. Demir, kan yapımı için gereklidir. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan korunmada önemli rolleri vardır.” dedi.

Bulancak, anne adaylarının tavuk eti ve yumurtasının tüketimine de değinerek; anne adayının hayvansal proteinlerden eksik beslenmesi, bebeğin düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelmesine neden olduğunu bildirdi. Gün içerisinde tüketilen bir yumurta, hem anne adayının hayvansal protein ihtiyacını karşıladığını hem de bebeğin beslenmesine önemli yarar sağladığını dile getiren Bulancak, düzenli tüketim sayesinde bebeğin uygun ağırlıkta da doğacağını aktardı. Dr. Ayşen Bulancak, yapılan incelemeler sonucunda düzenli şekilde yumurta tüketen genç kızlarda ileri yaşlarda göğüs kanseri görülme riskini ve insanlarda felç olma riskini de azalttığını bildirmiştir.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Zooteknist Dr. Ayşen Bulancak, “ Sağlıklı yaşamak için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz, yeterli ve dengeli beslenme için ise bir canlıya hayat verecek kadar yüksek besleyici değere sahip, lezzetli ve üstelik ucuz bir besin olan yumurta ile tavuk etini sofralarımızdan eksik etmemeliyiz” dedi.

Haberler