Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, 19. Ulusal İç Hastalıkları Hemşireliği Kongresi’nde Konferans Verdi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feray Gökdoğan, 19. Ulusal İç Hastalıkları Hemşireliği Kongresi’nde konferans verdi.

Dekanı Prof. Dr. Feray Gökdoğan, etkinliğin Antalya, Belek’te gerçekleştirildiğini ve 19. Ulusal İç Hastalıkları Hemşireliği Kongresi’nde, “Boş Yuvada Yaşayan Yaşlıların Bakım Sorunları”na ilişkin bir konferans düzenlediğini belirtti.

Dünyadaki ekonomik gelişmeler ve kentlere göç nedeniyle son yıllarda yaşlı bireylerin eşiyle ya da yalnız yaşadığını vurgulayan Prof. Dr. Feray Gökdoğan, çocuklarından bakım, yardım alamayan boş yuvada yaşayan yaşlıların sayısında giderek artış görüldüğünü belirtti.   Dünyada ve Türkiye’de yaşlı nüfusunun hızla artış gösterdiğini kaydeden Gökdoğan, yalnız yaşayan yaşlıların %76.5’ini kadınların oluşturduğunu aktardı. Yaşlı bireylerin kendilerini yalnız, çaresiz ve desteksiz hissedebileceklerini de vurgulayan Prof. Dr. Gökdoğan, toplumun yaşlanmasıyla birlikte “boş yuva” ailelerinin hızla arttığını ve bu bağlamda toplumdaki sağlık hizmetlerinin hedef grubunu da oluşturduklarını ifade etti.

Dekan Prof. Dr. Feray Gökdoğan, yaşlı bireylerin daha fazla hizmete ihtiyaç duyduğunu söylerken bireylerin bu tür hizmetlerden yeterince yararlanamadıklarının da bilinen bir gerçek olduğunu aktardı.  Prof. Dr. Gökdoğan, “Boş yuvadaki yaşlılara refakat edilmediği durumlar genellikle bedensel, ruhsal ve sosyal yönden birçok sağlık ve bakım sorunlarına yol açabilmektedir” dedi. Bu nedenle Gökdoğan,  boş yuvadaki yaşlı sayısının artmasıyla çok yakın bir gelecekte toplumdaki sağlık hizmetlerinin odağı haline geleceğini kaydederek, sağlık bakım personel çalışmalarının önemli bir bölümünü de oluşturacağını söyledi.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feray Gökdoğan, gerçekleştirilen kongrede, boş yuvadaki yaşlı bireylere yönelik sağlık bakım hizmetleri kullanımını iyileştirmek ve genişletmek için hükümetlerin sağlık güvenlik politikalarını yeniden gözden geçirmelerinin zorunlu olduğunu ve sağlık bakım personeli tarafından boş yuvadaki yaşlı bireylere yönelik farkındalığın arttırılmasının önemine dikkat çekti.