Sağlık Bilimleri Dekanı: “Yaşlıların Ve Özellikle Kadınların Bütün Haklarını Garanti Altına Almak Toplumun Önemli Görevlerinden Biridir”

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feray Gökdoğan, 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında ilerki yaşlardaki kişilere yönelik toplumsal tutumlar ve yaşlılıkta özellikle kadınların yaşadıkları durumlar konusunda açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Feray Gökdoğan, yaşlı ayrımcılığının ileri yaşlardaki kişilere yönelik ön yargı, tutum ve davranışlardan kaynaklandığı belirterek, yaşlanmanın mümkün oldukça kaçınılması ve hastalıkla eşdeğer tutulan bir durum olarak algılandığını kaydetti.Yaşla birlikte bireyin sosyal ilişkilerinde azalma görüldüğünü aktaran Gökdoğan, bireylerin meslektaşlarıyla olan ilişkilerini zayıflatan emeklilik, aynı zamanda kişinin sosyal çevresinde de bir daralmaya  neden olduğuna işaret etti.

Kadınlarda ortalama yaşam süresinin erkeklere göre daha uzun olduğunu aktaran Gökdoğan, bu durumu “yaşlılığın kadınlaşması” olarak ifade etti. Kadınlarda doğuştan beklenen yaşam süresinin erkeklere göre daha uzun olduğunu kaydeden Gökdoğan, kadınlara avantajlı bir konum sağlamaktan çok, dezavantajlı konumlarını daha fazla pekiştirdiğini belirtti.

“Yaşlı Kadın Ayrımcılığı”ndan da söz eden Prof. Dr. Gökdoğan, kadına yönelik sosyal ve kültürel tanımlamaların, aile ve toplum tarafından şekillendirildiğini aktararak, aile içerisinde birçok sorumluluğun kadına ait olmasına değindi. Toplumsal yargılara bağlı olarak erkeklerle karşılaştırıldığında; kadınlar daha az kazanç, otorite ve meslekte ilerleme olanağına sahip olduğunu vurgulayan Gökdoğan, kadının toplumsal yaşamdan dışlayan kalıplaşmış yargıların, yaşlılık döneminde de hızla artarak devam ettiğini açıkladı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feray Gökdoğan, “Yaşlıların ve özellikle kadınların ekonomik ve sosyal durumlarını iyileştirmeyi hedeflemek, güvenli ve saygın şekilde yaşlanmalarını ve toplumlarında bütün haklara sahip olarak yaşamaya devam etmelerini garanti altına almak, toplumun önemli görevlerinden biridir” dedi.

Son güncelleme: 23-03-2018