Prof. Dr. Muhittin Tuş, Hıdrellez Günü’nün Toplum Sevincini Birlikte Yaşamak Adına Önemli Olduğunu Kaydetti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Muhittin Tuş, “6 Mayıs Hıdrellez Günü” kapsamında bilgi verdi.

Prof. Dr. Muhittin Tuş, Orta Asya’dan bu yana kutlanan Hıdrellez geleneğinin toplum sevincini birlikte yaşamak adına önemli olduğunu aktararak, gün kapsamında toplumsal bir dayanışma ile toplumsal bir paylaşım sağlandığını kaydetti. Hıdrellez Günü’nde, sınıfsal bir ayrım gözetmeden bireylerin kaynaştırılmasının amaçlandığını belirten Prof. Dr. Tuş, bu bağlamda sosyal dayanışmayı daha da artıran bir gün olarak kutlanıldığını ifade etti.

Hıdrellez Günü’nün bu yıl Pazar gününe denk gelmesiyle daha da coşkulu kutlanacağını dile getiren Tuş, modern toplum olarak bu gibi günleri yeni nesillere aktarılmasının gerekli olduğuna dikkat çekti.

Hıdrellez’in bahar mevsiminin gelmesiyle her türlü gıda kaynağının ortaya çıkmasının bolluk ve bereket getirdiğine inanıldığından dolayı kutlandığı belirten Prof. Dr. Muhittin Tuş, insanların evlerinde oturmak yerine doğaya çıktıklarını aktardı.

UKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Tuş, Müslüman toplumlarında yaygın olan inanıştan da bahsederek,  “O gün evlerine gelen ve ‘Allah rızası için bir sadaka ver’ diyenler geri çevrilmez. Gelen kişinin Hızır Aleyhisselam olduğuna inanılır; onun geri çevrilmesi, evinin bereketini kaçırır” ifadelerini kullandı. İnsanların Hıdrellez gününde ziyarete gelenlere bu sebeple önem verdiklerini belirten Tuş, kim yardım talebinde bulunursa, bir ihtiyaç sahibi bir şey isterse bereket kazanacak diyerek onun istediğinden daha fazlasının verildiğini de kaydetti.

Son güncelleme: 09-05-2018