Öğretim Üyeleri, Yapay Zeka Kullanımı ile Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda Yanlış Teşhis Konulması İhtimalinin Ortadan Kalktığını Açıkladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Öztoprak ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Toycan, EEG ile ölçülen elektrik dalgalarının kullanılmasıyla dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sahip çocuklara yanlış teşhis konulması ihtimalinin ortadan kalktığını kaydetti

Proje kapsamında yapay zeka geliştime çalışmalarını yürüten Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Öztoprak, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sahip çocukların teşhis edilme aşamasında, aile ile öğretmenin çocuk üzerindeki görüşlerin önemine dikkat çekti. Hareketli her çocukta hiperaktivite bozukluğu olmadığını kaydeden Öztoprak, aile veya öğretmen tarafından bu gibi yanlış değerlendirmeler sonucunda hiperaktivite bozukluğu olmayan çocukların gereksiz yere psikiyatrise gönderilerek, tedavi gördüklerini açıkladı. Yrd. Doç. Dr. Öztoprak, aynı zamanda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sahip olan çocukların da yine yanlış değerlendirme sonucunda tedavi görmekten yoksun bırakıldıklarını kaydetti.

Doç. Dr. Mehmet Toycan, bu tür problemleri önlemek için yapay zekanın önemine dikkat çekerek, akıllı teknoloji sayesinde çocuklarda ölçülen beyin dalgalarının ve problemlerinin makineye aktarılması sonucunda bu sistemin çocukların beyin dalgalarını kolayca ayrıştırıp özelliklerini bulduğunu kaydetti. Toycan, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sahip olmayan çocukların da beyin dalgalarını ayrıştırarak kaydeden yapay zekanın, yeni bir adayın da beyin sinyallerine bakarak hiperaktivite gibi rahatsızlıklara sahip olup olmadığını tespit edebileceğini açıkladı.

Klinik Psikoloji alanında Türkiye’nin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Sirel Karakaş’ın önderliğinde yürütülen projede, Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Arıkan, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Öztoprak, Doç. Dr. Mehmet Toycan, Dr. Yaşar Kemal Alp ile Doç. Dr. Elvin Doğutepe tarafından “Makina Temelli Öğrenim Sistemi: DEHB Olan ve Olmayan Katılımcıların Sınıflandırması” adlı ortak makale Clinical Neurophysiology Dergisi’nde yayınladı.

Son güncelleme: 15-03-2018