Motivasyonel Görüşme Teknikleri Tartışıldı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, öğrencilerine sağlık profesyoneli danışan ilişkisinde motivasyonel görüşme teknikleri konulu bir konferans düzenledi.  “Sağlık Profesyoneli,  Danışan İlişkisinde Motivasyonel Görüşme Teknikleri” adlı konferansta, Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nesrin Dilbaz konuşmacı olarak yer aldı.

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, motivasyonel görüşme tekniklerinin,  danışanda istendik davranış ve tutum değişimini sağlamak açısından en etkili iletişim şekli olduğunu aktardı. Nesrin Dilbaz, amacı farkındalık yaratmak ve farkındalığı arttırmak olan bu tekniğin sadece mesleki açıdan faydalı olmadığını, aynı zamanda, esaslarının neler olduğunu görerek normal yaşamda da kullanılma amacı taşıdığını da kaydetti. Mesleki alanı,  hasta, danışan ilişkisine dayanan beslenme ve diyetetik,  psikoloji vb. bölümlerde okuyan tüm öğrencilere doğru bir iletişim tekniği kullanmanın önemini aktaran Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, motivasyonel görüşme tekniklerini öğrenerek hayatlarının her alanında fayda sağlayabileceklerini belirtti.

Prof. Dr. Dilbaz seminerde, danışan ilişkilerinde motivasyonel görüşme için öncelikle danışanın değişime hazırlanması gerektiğini kaydetti. Motivasyonel görüşmenin ikna etmek değil, danışanın kendini değiştirmeye hazırlanmasıyla ilgili olduğunu ifade eden Dilbaz, empati yapılması gerekliliğinin önemini vurguladı. Dilbaz, “Motivasyonel görüşme tekniğinin özü, dirençle baş ederken değişmek ya da değişmemek arasında giden durumu lehine çevirme işlemidir” dedi.

UKÜ Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Dağ ise bütün hastalıklarda danışanın diyet tedavisine inanması gerektiğini ve obezite tedavisi başta olmak üzere bütün hastalıkların diyet tedavisinde motivasyonel görüşme teknikleri kullanılarak danışanın motivasyonunun sağlanmasının önemini vurguladı.