MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI UKÜ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği’ne bağlı Makine Mühendisleri Odası UKÜ’de bulunan Güneş Enerjisi Santrali’ni ziyaret etti. Ziyarette öncelikle Makine Mühendislerine “UKÜ Güneş Enerjisi Santrali” ile ilgili bir seminer düzenlendi. Ardından da seminere katılan mühendislere kampüs içinde yer alan ve dünya’da örneği bulunmayan Güneş Enerjisi Santrali gezdirildi.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Sürdürülebilir Enerji Araştırma Merkezi Başkanı ve Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu seminerde güneş enerjisinin Kıbrıs adası için doğal bir armağan olduğunu ancak bu kaynağın yeterli derecede kullanılmadığının altını çizdi. UKÜ’nün yenilenebilir enerji konusunda sadece Kıbrıs adasının değil bölge’nin lider kuruluşların başında geldiğini aktaran Abbasoğlu, yapılan çalışmaların toplumun bilinçlenmesi açısından da büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

Bölge’nin en Özel ve Örnek Santrali UKÜ’de

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde kurulan Güneş Enerji Santralinin 4 farklı kurulum sistemini içinde barındırmasından ötürü örnek teşkil ettiğini ve bu sistemleri kurmayı planlayan herkes tarafından ziyaret edebileceğini aktaran Abbasoğlu, aldıkları veriler ve yapılan ölçümlerle de konu ile ilgili teknik kişiler ve yatırımcılar içinde değerli bir kaynak yarattıklarını belirtti. Sivil Savunma Başkanlığı ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi başta olmak üzere KKTC’de uygulanan birçok güneş enerjisi projesinde danışmanlık yaptıklarını söyleyen Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu,  Kıbrıs’ta  birçok hatalı uygulama olduğunu belirterek bu nokta da her talep eden kişi veya kuruluşa destek vermeye hazır olduklarını belirtti. Sürdürülebilir Enerji Araştırma Merkezi Başkanı ve Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu, UKÜ’de yapımı süren Bilim ve Teknoloji Binasının cephe kaplamasında uygulanacak ve 800 metrekarelik bir alanı kapsayacak  güneş enerjisi sisteminin gerek kullanılacak özel paneller gerekse büyüklük açısından bölge için yine bir ilk olacağını belirtti ve Kıbrıs Türk toplumuna sunulan yeni bir teknoloji örneği olacağına vurgu yaptı.  Gerçekleştirilen sunumda ise Dr. Abbasoğlu, 1.3 MW’lık Güneş Santrali’nin simulasyon çalışmaları, şartname hazırlıkları, kurulum süreci, peformans analizleri ve santralin işletmesi ile ilgili detaylı bilgiler verdi ve Makine Mühendisleri’nin sorularını yanıtladı.Güneş Enerji Sistemleri yerinde incelendi.

Sunumun ardından Makine Mühendisleri Odası’na bağlı ekibe UKÜ kampüsü içinde yer alan Güneş Enerjisi Santralleri gezdirildi. Makine Mühendislerine eşlik eden Sürdürülebilir Enerji Araştırma Merkezi Başkanı ve Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu katılımcılara kurulan sistemler hakkında ayrıntılı bilgiler aktardı.