Kuzey Kıbrıs’taki “Akıllı Turizm” Yönelimleri İrdelendi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okul Müdürü Doç.Dr.Orhan Uludağ, Kuzey Kıbrıs Otel sektörünün belirli bir otomasyon sistemine geçmeye başladığını belirterek, ülkedeki bazı otellerin akıllı otel kapsamında yer aldığını açıkladı.

Kuzey Kıbrıs’ın “Akıllı Turizm” konumu hakkında bilgi veren Doç. Dr. Uludağ, bu konunun Akıllı Şehirler ve Akıllı Sektör olarak iki ana arterde incelenebileceğini belirtti. Uludağ, turizm ve otelcilik sektörünün gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin mutlak suretle önem veridikleri bir alan olduğunu aktararak, akıllı sektörde sürekli bir yenilenmenin var olduğunu ifade etti. Akıllı sektörde, “hizmet yenilikçiliğine” gidilmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Uludağ, bu bağlamda akıllı teknolojilerinin hem yönetim sistemine entegresi hem de hizmet akışını kolaylaştırılması için otellerde de uygulanması gerektiğini belirtti.

Orhan Uludağ, otellerin akıllı telefon otel uygulaması, kişiselleştirilmiş hizmetler, kiosk, akıllı garson, akıllı oda, çocuk takip bilezikleri, otel kaynak yönetimi, hatta personel performans yönetimi gibi unsurların tamamının uygulaması gerektiğine dikkat çekti. Sektör liderlerine burada önemli işler düştüğünü belirten Uludağ, liderlerin bu akıllı sistemlerin oluşması, adaptasyonu ve uygulanması kapsamında diğer temsilcilere öncü olması gerektiğinin altını çizdi.

Akıllı turizm uygulayan destinasyonlar teknolojiyi ve interneti kullanarak ziyaretçilere ulaşım, hava, harita gibi benzeri mobil uygulamalar sağladığını belirten Uludağ, akıllı şehir olabilmek için akıllı insan, akıllı çevre, akıllı yaşam, akıllı ulaşım, akıllı ekonomi ve akıllı yönetişim gibi unsurların oluşmasıyla gerçekleştiğini vurguladı.

Kuzey Kıbrıs ölçeğinde yukarıda bahsi geçen bileşenlerin bazılarının yerel yönetimler tarafından uygulandığı aktaran Uludağ, devlet politikası olmayan her çabanın sürdürülemez bir yapıya dönüşmeye mahkum olduğunu da sözlerine ekledi.

Son güncelleme: 04-07-2018