KKTC’deki Bölgesel Su Kaynakları ve Politikası Konuşuldu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Öğrenci Gelişim ve Danışma Merkezi (ÖGDM) bünyesinde bulunan Sosyal Aktiviteler Koordinatörlüğü’ne bağlı Çevre Mühendisliği Kulübü tarafından Dünya Su Günü kapsamında “Su Döngüsü: Bölgesel Su Kaynakları ve KKTC’deki Güncel Durumu” adlı seminer düzenlendi.

Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şifa Doğan, etkinliğin Dünya Su Günü kapsamında yapıldığını ve bu konuda katılımcılara bir farkındalık yaratılması amaçlandığını kaydetti. Doğan, “Öğrencilerimizle su konusundaki sorunlarımızı ortaya koymak, çözüm önerileri sunmak ve su politikası hakkında bilinçlendirmek adına bu çalışmayı düzenledik’’ dedi.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Jeoloji ve Maden Dairesi’nden konuşmacı olarak yer alan Dr. Mehmet Necdet, Kıbrıs adasının coğrafik olarak özel bir konumda yer aldığını belirterek, adanın su kaynakları ile kullanımı açısından sıkıntılı bir bölge olduğunu ifade etti. Dr. Necdet, bunların sebebini iki temelde ele alarak, her yıl yağış miktarının azaldığını ve adanın verimli bir yeraltı su kaynağının olmadığını açıkladı. Bu bağlamda adanın su kaynaklarının kritik bir noktaya geldiğini hatırlatan Dr. Necdet, tasarruf etmek amacıyla arıtılmış atık suların tarımda yeniden kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

Dr. Mehmet Necdet, su ile ilgili yatırımların yapılması gerekliliğine de değinerek, su yönetimi ve su paydaşları konusunda ciddi işbirliklerinin sağlanmasının önemine değindi. Dr. Necdet, su üretimi ve tüketimi konusunda toplumsal farkındalığın oluşturulması ve teknik alanda bir proje oluşturulmasının ihtiyaç olduğunu da kaydetti.

UKÜ Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlik, Yrd. Doç. Dr. Şifa Doğan’ın Dr. Mehmet Necdet’e teşekkür belgesinin takdimiyle son buldu.

Son güncelleme: 03-04-2018