KKTC’de Su Kullanımı Ve Tasarrufu Hakkında Önerilerde Bulundu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şifa Doğan, KKTC’de yaz aylarında artan sıcaklıklar ve iklim döngüsünün değişmesine bağlı olarak  meydana gelen kuraklaşma ve susuzluğu önlemek adına su kullanımı ve tasarrufu hakkında önerilerde bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Şifa Doğan, KKTC’de su kullanımının büyük bir bölümünün tarımsal ve evsel faaliyetlerde kullanıldığını, gelişen turizm ve sanayi sektörü ile su ihtiyacının arttığını dolayısıyla suyun etkin yönetimi ve tasarruflu kullanılmasının önem taşıdığını kaydetti. Tarımsal alanlarda su kayıplarının önlenmesi adına en önemli yöntemin damlama sulama teknolojisi olduğunu aktaran Doğan, yağmur sularının geleneksel drenaj sistemleri veya sürdürülebilir yöntemler kullanarak toplanmasının, suyun verimli kullanılması açısından uygun olacağını açıkladı.

Vatandaşın suyun sonsuz bir kaynak olmadığı konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Doğan, gereksiz su israfından kaçınılması gerektiğini aktardı. Atık suların arıtıldıktan sonra tekrardan kullanılması gerektiğine değinen Doğan, bu yöntemin KKTC su kaynakları için alternatif bir seçenek oluşturacağını ve arıtılmış suların kalitesinin kontrolü ile beraber tekrar kullanımının sağlanmasının, susuzlukla mücadelede önemli bir nokta olduğunu kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Doğan, Güzelyurt  ile Beşparmak akiferlerinin talep edilen su ihtiyacını karşılamakta yetersiz kaldığını ve buna bağlı olarak Türkiye’den KKTC’ye gelen su ile akiferlerin yeniden beslenmelerinin sağlanacağını belirtti.

Türkiye’den gelen suyun KKTC’nin su politikası içerisine yerleştirilmesi ve su ile ilgili yatırımların yapılması gerekliliğine de dikkat çeken Şifa Doğan, su yönetimi ve su paydaşları konusunda da işbirliklerinin yapılmasının önemini ifade etti.

Son güncelleme: 03-08-2018