Kahvenin Tarihi Yolculuğu Konuşuldu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından “Kahvenin Tarihi Yolculuğu ve 1’inci, 2’nci ve 3’üncü Dalga Kahve Akımları” adlı etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Profesyonel Barista Gökhan Erke “Mixer” adı altında kendi kahve çekirdeklerini ve aromalarını ürettiğini açıkladı.

Profesyonel Barista Gökhan Erke, kahvenin günümüzde var olduğundan bu yana en iyi ve en yüksek kaliteye ulaştığını aktararak, kahvenin tohumdan fincana kadar geçirdiği her aşamasının profesyoneller tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti. Kahve üreticilerinin tohumları en uygun yerlere ekme kaygısı taşıdıklarını dile getiren Erke, kahvenin ideal şekilde yetişmesi için çaba sarf ettiklerini belirtti. Erke, hasat sonrasında doğru bir işlem ile ihraç edilen kahvenin kavrulduğunu açıklayarak, sonrasında eğitimli baristalar tarafından demlenerek tüketici ile buluştuğunu da sözlerine ekledi.

Gökhan Erke, 3’üncü dalga kahvenin yeni bir akım olmadığını belirterek, “3’üncü dalga yeni bir doğuştur” dedi. Bu dalgayı anlamak için 1’inci ile 2’nci dalga kahveyi öğrenmek gerektiğine dikkat çeken Erke, “1. Dalga Kahve, keşfedilmesi ile katlanarak büyüyen kahve tüketimi, 2. Dalga Kahve ise markanın öne çıktığı, tatlandırıcı katkılı kahve keyfidir” dedi. 3’üncü Dalga Kahve keyfini tohumundan fincana kadar geçirdiği her aşamasının bilinçli olarak profesyoneller tarafından gerçekleştirilen ve orijinine, işleme yöntemine, kavrulma derecesine göre, en uygun şekilde demlenmesi ile tüketilmesi olduğunun altını çizdi. Marka yerine ürünün öne çıktığını vurgulayan Erke, bu akımın aslında kahve nüanslarını keşfetme ve bu nüanslara minnettar olmak olarak tanımlanabileceğini kaydetti.

Son güncelleme: 28-05-2018