İletişim Fakültesi’nde ‘Fakülte İçi Seminerler’in İlki Gerçekleşti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), İletişim Fakültesi Türkiye’den “İletişim Eğitimi Değerlendirme Akreditasyon Kurulu (İLEDAK) ile başlatmış olduğu akreditasyon çalışmaları kapsamında “Fakülte İçi Seminerler” adlı etkinlik dizisi başlattı. Etkinlik kapsamında ilk seminer İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Jonathan Stubbs tarafından gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Jonathan Stubbs “İmparatorluğu Görselleştirmek: Kıbrıs’ın 1920’lerde Sömürgeci Gezi Filmleri” başlıklı sunumunda, medyanın özellikle de sinemanın emperyalist Britanya Devleti tarafından 1920’lerde İmparatorluğu görselleştirmek için nasıl kullanıldığını açıkladı.

Çalışmasında sömürgeleştirilmiş bölgelerdeki ekonomik ve sosyal ilişkilerin sinema aracılığı ile nasıl temsil edildiğini aktaran Prof. Dr. Stubbs, Britanya İmparatorluğu’ndaki ekonomik hareketliliği güçlendirmek için sinemanın kullanıldığını kaydetti.

Prof. Dr. Stubbs, Kıbrıs Devleti’nin o dönemde 4 filme sponsor olduğuna dikkat çekerek, bunların Kıbrıs Sinematograf Filmi, Kıbrıs, Neredeyse Cennet ve Bir Akdeniz Adası adlı filmler olduğunu belirtti.

Britanya Devleti’nin sinemayı emperyal yönetimin teknolojisi olarak giderek artan biçimde kullanmasının gücünün yansıması olarak algıladığını dile getiren Stubbs, bu proje aracılığıyla Kıbrıs’ı Britanya’daki izleyicisi için görünür kılmak amacıyla idealize edilmiş bir coğrafya yaratma çalışması olarak yorumladı.

Prof. Dr. Jonathan Stubbs, ‘Kıbrıs Sinematograf Filmi’nin büyük ihtimalle Kıbrıs’ta yapılan ilk film olduğunu belirterek, “Ancak bu film günümüze ulaşamamıştır” şeklinde konuştu. Stubbs, ikinci film denemesi olan “Kıbrıs” filminin, Kıbrıs’ı bir turizm merkezi olarak öne çıkarmayı amaçladığını kaydetti. Neredeyse Cennet isimli üçüncü filmin Kıbrıs halkının yaşam tarzlarını ve geleneklerini yansıtan görüntüler içerdiğini aktaran Stubbs, son film olan Bir Akdeniz Adası filminin ise okullarda coğrafya dersinde gösterilmek üzere çekildiğini açıkladı.

Son güncelleme: 13-08-2018