İfşa Olmamış Sırlar Sergisi Sanatseverlerin Beğenisine Sunuldu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Omid Kalantar Motamedi, “İfşa Olmamış Sırlar” adlı sergisini sanatseverlerin beğenisine sundu. Karışık medya eserlerinden oluşan 32 parçalık sergi batıl inançlar tarafından gölgelenen, unutulmuş geleneksel sanat formunun sanatsal ve eşsiz değerlerini ortaya çıkarmaya yönelik bir çalışma olarak gerçekleştirildi.

Öğretim Görevlisi Omid Kalantar Motamedi sergi fikrinin 20 yıl önce bir arkadaşından aldığı tılsım plaketinin üzerindeki sembol ve harflerin anlamını bulmak için ortaya çıktığını aktardı. Kalantar Motamedi, bu işaretlerin anlamlarını öğrenmeye çalıştığı zaman çeşitli batıl inançlardan dolayı kimsenin bu konuda konuşmadığını belirterek, “Batıl inanç tarafından gölgelenen bu unutulmuş geleneksel sanat formunun işaretlerini ve sembollerini anlamak, bir grafik tasarımcısı olarak benim için çok ilginçti” dedi.

Tılsım sanatını anlamak için Parviz Tanavoly’e ait bir kitap bulduğunu ve kitaptaki açıklamalara göre tüm kültürlerde bu tür nesnelerin yer aldığını aktaran Kalantar Motamedi, tılsım ile muska tarihinin insanlığın ilk dönemine kadar uzandığını ve bu geleneğin dünyanın bazı bölgelerinde hala geçerli olduğunu kaydetti. Tılsım temalarının genellikle dindar olduğunu ifade eden Öğretim Görevlisi Kalantar Motamedi, “Grafik tasarımı çizgileri, şekilleri, sayıları ve harfleri kullanarak mesaj iletmek amacıyla basitleştirilmiş motiflerin, imgelerin ve sembollerin bir sanat biçimi olarak düşünürsek, tılsım sanatını bu kategoriye koyabiliriz” açıklamasında bulundu.

Son güncelleme: 14-06-2018