Grafik Tasarım, Yüksek Lisans Öğrencisi’nin Eseri Ekslibrisi Yarışma Kataloğuna Seçildi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü, Yüksek Lisans Öğrencisi ve Araştırma Görevlisi Aycan Yücel Doğan’ın eseri  XIII. Uluslararası Ekslibris Yarışması’nda sergilenme hakkı kazanarak, aynı zamanda yarışma kataloğuna seçildi.

Bulgaristan Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen yarışmaya,  40 farklı ülkeden 440 tasarımcı katıldığını aktaran Yüksek Lisans Öğrencisi Aycan Yücel Doğan, gerçekleştirilen yarışmada UKÜ Grafik Tasarım Bölümü’nü temsil ettiğini açıkladı. Aycan Yücel Doğan, “Thinking or Not Thinking / Düşünmek ya da Düşünmemek” adlı ekslibrisinin yarışma kataloğuna seçilmesi ile basılmaya hak kazandığını kaydetti. Doğan, eseri hakkında bilgi vererek, “Grafik Tasarım Yüksek Lisans Programı’nda aldığım stüdyo dersinde, Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Elif Songür Dağ tarafından yürütülen ders projemin bir parçası olarak üretilmiş çalışmalarımdan biridir” dedi.

Ekslibris’in, bir çeşit kitap etiketi olarak tanımlandığını aktaran UKÜ Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Elif Songür Dağ, Latince ex-libris “...’nın kütüphanesinden” anlamına  geldiğini ve yanına yazılan isimle birlikte kitabın aidiyetini tanımladığını kaydetti.  Yüzyıllar önce,  matbaanın olmadığı ve kitapların elyazması olarak çoğaltıldığını ifade eden Doç. Dr. Dağ,  bu nedenle de toplumların kitaplara kolayca ulaşamadığı dönemlerde, mülkiyeti işaret ettiği için bu etiketlerin kitaplara konulduğunu bildirdi. Böylece bir ekslibrislerin kitabı ödünç alan kişiyi kitabın sahibi konusunda da bilgilendirdiğini söyleyen Dağ, aynı zamanda kişiye eseri geri getirmesi konusunda da uyarıda bulunarak bir hatırlatıcı olduğuna dikkat çekti.

Günümüzde ekslibrislerin işlevi değişmiş olsa da bir sanat ve koleksiyon nesnesi olarak koleksiyonerler tarafından toplanıldığını da sözlerine ekleyen Doç. Dr. Elif Songür Dağ,  bu sanata gönül vermiş sanatçılar tarafından da halen üretildiğini kaydetti. Bölüm Başkanı Doç. Dr. Elif Songür Dağ, “Ekslibris, geçmişten günümüze kurulan bir köprü gibi, iletişim işlevi de taşıyan ve günceliğini koruyan bir sanat ürünü olarak tasarımcılar ile sanatçıların ilgi alanında kalmaya devam etmektedir” dedi.

Son güncelleme: 21-11-2017