Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Tuş, Dünya Öğretmenler Günü Dolayısıyla açıklamalarda bulundu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Tuş, Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Bir toplumun temelini oluşturan en önemli öğenin eğitim olduğunu vurgulayan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Tuş,  eğitimi de öğretmenlerin yürüttüğünü aktardı. Tuş, öğretmenlerin bir toplumun en önemli gruplarından olduğunu belirterek, tüm öğretmenlerin Dünya Öğretmenler Günü’nü kutladı.

Bu kutlamaların her toplumlumda farklı tarihlerde yapıldığını aktaran Tuş, “Bazı toplumlar 28 Şubat’ı öğretmenler günü olarak belirlerken; Türkiye Cumhuriyeti’nin ise 24 Kasım’ı öğretmenler günü olarak belirlediğini dile getirdi. Prof. Dr. Muhittin Tuş şöyle devam etti: Türkiye Cumhuriyeti tarafından 24 Kasım’da Gazi Mustafa Kemal’e “Baş Öğretmen” ünvanı verildiği için bu günün öğretmenler günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Avrupa’da ise 5 Ekim’in öğretmenler günü olarak kutlanmasının nedeni, 1966 yılında Paris'te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı”ndan sonra alınan karar nedeni ile gelişti. UNESCO, 1994 yılında aldığı bir tavsiye kararla, söz konusu kararların alındığı günü “Dünya Öğretmenler Günü” olarak belirlemiştir.

Toplumun temelinin eğitim olduğunu aktaran Prof. Dr. Muhittin Tuş, eğitimin de başlangıcının temel eğitim olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Tuş, “Dünyada ‘temel eğitim zorunludur’ kararını ilk alan devletlerden birisi de Osmanlı Devleti’dir. II. Mahmut 1832 yılında aldığı bir kararla bunu ilan ederek herkesin temel eğitim alması için önce bir bakanlığın kurulmasına, sonra öğretmen yetiştirilmesine başlanmıştır” dedi. Prof. Dr. Muhittin Tuş, “Dünya Öğretmenler Günü” dolayısı ile gerçekleştirilen kutlamaların hemen hemen dünyanın her yerindeki okullarda yeni eğitim ve öğretim yılının başlandığı günlerde düzenlendiğini de belirtti. Bu tarihin aynı zamanda  ‘İlköğretim Haftası’’nın kutlandığı döneme de denk geldiğini vurgulayan Tuş, her iki etkinlik çerçevesinde eğitimin ve öğretmenin önemine dikkat çekmek için etkinlikler düzenlendiğini söyledi.

UKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Tuş, “Atatürk’ün hedef olarak gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkabilmek için bilgi toplumu olmayı hedeflemek gereklidir” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: Bilgi toplumu olabilmek için yaşam boyu gerekli olan bilgi ve becerileri eğitim kurumlarından ve öğretmenlerden ediniriz. Bir toplumun öğretmenleri ne kadar iyi ise o toplumun temelleri de o kadar sağlamdır”.

Tuş, Atatürk’ten alıntı yaparak öğretmenlere bu özel günde ve daimi sürecek yollarında kılavuz edebilecek tavsiyeler verdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Eğitim bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da milleti esaret ve sefalete terk eder” diyerek konunun önemin vurguladığı cümlesini aktararak,  “kendimize, ailemize, çevremize, ulusumuza, insanlığa yararlı olmak okuma – yazma öğrenmekle, eğitimle mümkün olur” şeklinde konuştu.

Eğitimin önemine inanan Atatürk’ün, cumhuriyetin ilanından sonra harf devrimini de gerçekleştirdiğini belirten Prof. Dr. Muhittin Tuş, okuma ve yazma oranını hızla arttıracak girişimlerin başladığı söyleyerek temel eğitim kurumlarının sayısını arttırarak, üniversiteler açtığını vurguladı. Tuş, Atatürk’ün yaptığı ilerlemelerin Türk milleti açısından ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak, Türk milletine de “Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir” sözünü miras bıraktığını hatırlattı.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Tuş, konuşmasının sonunda, “bütün öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü kutlu olsun” dedi.