UKÜ’lü Akademisyen, Dövizin Artış Karşısında Alınabilecek Tedbirler Hakkında Bilgi Verdi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümün’den Dr. Hasan Rüstemoğlu, KKTC’nin ithalatı çok yüksek bir ekonomiye sahip olmasından dolayı dövizde meydana gelen artışlarından halkın olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Dövizdeki artışın mal ve hizmet fiyatlarına yansıdığını açıklayan Rüstemoğlu, halkın alım gücününün düştüğünü belirterek, KKTC’nin küçük bir ada devleti statüsünde olmasından ötürü krizlerden derin bir şekilde etkilendiğini aktardı.

Döviz kurlarındaki artışın iç ve dış sebeplerinin olduğuna dikkat çeken Dr. Rüstemoğlu, ülkedeki ev satışlarını örnek vererek, dövizle yapıldığını ve inşaat malzemelerinin döviz üzerinden ithal edilmesinden dolayı girdi maliyetlerinin artış gösterdiğini belirtti. Fiyat artışları nedeniyle üretimin zorlaştığını da dile getiren Rüstemoğlu, “Bu konuda hükümetin hem üreticiyi hem de tüketiciyi rahatlatacak tedbirler alması gerekmektedir” dedi.

KKTC’nin yerel üretimi bıraktıkça, tarımdan uzaklaştıkça ve ticari ürün kozlarını kaybettikçe dışarıya bağlılığının artacağını ifade eden Dr. Hasan Rüstemoğlu, bu sebeple hükümetin olası bir ekonomik krize yönelik alabileceği ek tedbirler hakkında önerilerde bulundu. Rüstemoğlu, geçici olarak bazı KDV oranlarında indirime gidilebileceğini belirterek, asgari ücretin de sürdürülebilir olmadığını, bu yüzden hükümetin yeniden asgari ücreti gözden geçirmesi gerektiğini bildirdi.

Ekonomide güçlenmenin bir diğer yolunun ise tasarruf etmek olduğunu dile getiren Dr. Hasan Rüstemoğlu, bireysel tasarrufların artırılmasının yanında mevcut hükümetin de atılımlar gerçekleştirmesinin önemli olduğunu açıkladı.

Son güncelleme: 16-07-2018