Doç. Dr. Elif Dağ, Çağımızı Anlamak İçin Grafik Tasarıma Her Dönemden Daha Fazla İhtiyaç Duyulduğunu Kaydetti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Elif Songür Dağ, 27 Nisan tarihinin Dünya Tasarım Günü olarak kutlandığını kaydederek, “Bu tarih, Grafik Tasarım Bölümü olarak da üyesi olduğumuz Uluslararası Tasarım Konseyi’nin kuruluş yıldönümüdür” açıklamasında bulundu.

Dünyanın teknolojik olanaklar ile geçirmekte olduğu evrimin, grafik tasarımcıların da yeni iletişim kanallarına dâhil olmaya başlamasını gündeme getirdiğini aktaran Doç. Dr. Dağ, “Bu nedenle disiplinler arası ve çok disiplinli çalışmaların artması kaçınılmaz oldu” dedi.

Doç. Dr. Elif Dağ, birbirimizi anlamak kadar çağımızı anlamak için de grafik tasarıma her dönemden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Görsel kültürün gelişmesi, göstergelerin doğru oluşması ve okunması, görsel kimliklerin yapılandırılması, aidiyetlerin belirlenmesi, eğlenmek veya bilgilenmek bu amaçlar arasında ilk akla gelenlerdendir” ifadesini kullandı.

Tasarımın gündeminin tasarımın fayda ya da değer ilişkisi ile biçimlendiğine dikkat çeken Dağ, Montreal’de 2017 yılında gerçekleşen son tasarım toplantı deklarasyonundan da bilgiler verdi. Doç. Dr. Elif Dağ, tasarımda ortak bir dil ve tanımların belirlendiği, eğitim ile araştırmalarda yeni yöntemlerin oluştuğunu açıkladı. Tasarım eğitimi müfredatına da değinen Dağ, globalleşmenin kültür çeşitliliğine etkisi, sosyal sorumluluk, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve tüketimin azaltılma ihtiyacı doğrultusunda güncellenmesi gerekliliğini vurguladı. Tasarımcılar için yaşam boyu öğrenme modellerinin geliştirilmesi konusunun gündeme geldiğini aktaran Dağ, tasarım çevrelerindeki standartlara yönelik çalışmaların yapılması gibi önemli noktaların da tartışıldığını kaydetti.

Son güncelleme: 09-05-2018