Bülent Ecevit Anadolu Lisesi’nde Düzenlenen Bilim Sergisi’ne 3 Ayrı Proje ile Katılındı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, AB Yenilik ve Değişim VI. hibe programı laboratuvar projesi kapsamında Bülent Ecevit Anadolu Lisesi’nde düzenlenen bilim sergisine 3 proje ile katıldı.  Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağın Kazımoğlu ile Yrd. Doç. Dr. Kamil Yurtkan’ın danışmanlığında gerçekleştirilen projeler ile öğrencilerin hayal dünyasını geliştirmek, bilim ve teknolojiye duydukları ilgiyi arttırmak amaçlanıyor.

Yrd. Doç. Dr. Çağın Kazımoğlu, Sanal Gerçeklik Projesi”, “Drone ve Görüntü İşleme Projesi” ile “Lipid bazlı parçacıkların sentez ve matematiksel modellenmesi” adlı 3 ayrı proje gerçekleştirildiğini kaydetti. Kazımoğlu, Sanal Gerçeklik Projesi’nin amacının yükseklik korkusu olan bireylerin bilgisayar oyunu kurgusu kullanılarak korkuların yenilmesine yardımcı olunması şeklinde açıkladı. Kazımoğlu, sanal gerçeklik ortamının şehir, bina, arabalar ve insanları içerdiğini kaydederek, interaktif ve gerçeği modelleyen 3 boyutlu bir simülasyon olduğunu da sözlerine ekledi.

Çağın Kazımoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Kamil Yurtkan’ın danışmanlığını yaptığı Drone ve Görüntü İşleme Projesi’nin insanız hava aracının tasarımını ve bu aracın kaydettiği görüntülerin ise farklı algoritmaları çalıştırarak belirli bir alandaki nesne sayısını anında bulabilmeyi amaçladıklarını belirtti. Yurtkan, proje ile bilgisayar mühendisliği ve elektrik elektronik mühendisliği öğrencilerinin rotor, pervane, gps gibi temel teçhizatlar kullanılarak sıfırdan bir drone yapmalarına olanak sağladıklarını kaydetti.

Kazımoğlu, Lipid bazlı parçacıkların sentez ve matematiksel modellenmesi projesi kapsamında lipitlerin farklı varyantlarını geliştirmek, karşılaştırmak ve aynı zamanda uygulanabilirliğin genel bir değerlendirmesinin yapılmasının amaçlandığını vurguladı. Kazımoğlu, “Parçacık bazlı ilaç salınım sistemleri, ilacın biyoyararlanımını geliştirmede ve aynı zamanda dozlama sıklığını azaltmada önemli bir potansiyele sahiptir” dedi.

Son güncelleme: 09-05-2018