Balat Bulgar Kilisesi’nin Restorasyon Süreci İrdelendi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından Çevik Uraz Konferans Salonu’nda “Balat Bulgar Kilisesi Restorasyonu” adlı etkinlik düzenlendi.

Restorasyon Uzmanı Yüksek Mimar Fikriye Bulunmaz ile UKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Öztürk, katılımcılara tarihi yapıların restorasyon süreci hakkında bilgi verdi. Konferansta, Mimarlık, İç Mimarlık Bölümü ve Meslek Yüksek Okulu Restorasyon Programı öğrencilerine restorasyon projesi ile uygulama arasındaki ilişki anlatıldı.

Yrd. Doç. Dr. Ayşe Öztürk, profesyonel ve deneyimli bir uzman mimarın, mesleki deneyimlerini öğrencilerle paylaşılmasını sağlamayı hedeflediklerini belirtirken, aynı zamanda tarihi yapıların korunması ve geleceğe aktarılması açısından önemli bir etkinlik olduğunu da kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Öztürk, etkinlik sırasında öğrencilerin tarihi bir yapıda yapılan restorasyon sürecindeki, mimari çözüm ve uygulamaları hakkında bilgi edindiklerini kaydetti.

Restorasyon Uzmanı Yüksek Mimar Fikriye Bulunmaz ise 120 yıllık tarihi bir yapı olan Bulgar Kilisesi’nin, Viyana’daki bir firmaya sipariş verildiğini ve orada üretildiğini belirterek, bu yapının Türkiye’nin ilk prefabrik yapısı olduğunu kaydetti. Fikriye Bulunmaz, binanın aslına uygun bir anlayışla restorasyonunun tamamlandığını aktararak, restorasyon sırasında oluşan ve oluşabilecek hasarlara karşı öğrencilere açıklamalarda bulundu. Yapının iskelet sistemine değinen Bulunmaz, eserin parçalı bir yapıya sahip olduğunu ve bu sayede eserin bütünlüğünü bozmayarak, ayakta kalmayı başardığını vurguladı.Yedi yıl süren restorasyon sürecinde temellerin kazıklarla desteklendiğini ifade eden Fikriye Bulunmaz, bodrum kat yığma taş duvarlarının özenle onarım gördüğünü ve çelik kolonlar ile yapının diğer bileşenlerinin değiştirildiğini açıkladı.

UKÜ Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlik, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezih Ayıran tarafından Fikriye Bulunmaz’a teşekkür belgesi takdimiyle son buldu.

Son güncelleme: 23-03-2018