Alman Kriminolog ve Psikolog Prof. Dr. Helmut Kury Ağırlandı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen etkinlikte, Dünyaca Ünlü Alman Kriminolog ve Psikolog Prof.Dr.Helmut Kury “Ceza Hukukunda Kriminolojinin Önemi” adlı sunumunda suç ve cezanın tespitinde bilirkişilerin rollerine ilişkin en son uluslararası araştırma sonuçlarını da içeren bilgiler paylaştı.

Kriminolojinin temel ilgi alanlarından birinin, kriminal adalet sistemi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kury, bu sistemin suçun engellenmesi veya kontrol altına alınmasına yönelik oluşturulan ceza politikalarını veya kurumsal oluşumları içerdiğini kaydetti. Günümüzde suç ve suçlulukla etkili bir biçimde mücadele edebilmek için ceza adalet politikasının, cezanın misillemeci, caydırıcı ve ıslah edici işlevlerini birlikte içeren bütünleştirici bir yaklaşım üzerine temellenmesi gerektiğini açıklayan Kury, bu bağlamda suçluların sadece cezalandırılmalarını öngören bir yaklaşımın oldukça sığ ve sonuç almaktan uzak olduğuna dikkat çekti. Cezalandırmanın, suçlunun toplumla yeniden bütünleşmesini sağladığını aktaran Prof. Dr. Kury, bununla eş zamanlı olarak yeniden sosyalleştirme çalışmalarının yapıldığını ve potansiyel suçlular için caydırıcı bir işlev görebilmesi için toplumda da bazı beklentiler söz konusu olduğunun altını çizdi.

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çağlar Özel, düzenlenen konferansın temelinde özellikle krimonoloji açısından, suç unsurlarının neler olduğu ve bununla bağlantılı olarak suç ve ceza kavramlarının nasıl ortaya çıkıldığı hakkında bilgi verildiğini belirtti.

UKÜ Çevik Uraz Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen Prof. Dr. Helmut Kury’nin konuşması, Prof. Dr. Ahmet Mumcu tarafından eş zamanlı olarak dinleyicilere çevrildi.

Son güncelleme: 18-05-2018