Akdeniz’deki Hidrokarbon Yataklarının Rus Doğalgaz İçin Alternatif Olduğu Belirtildi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Mehmet Direkli, Akdeniz’de bulunan hidrokarbon yataklarının özellikle Avrupa Birliği (AB) için Rus doğalgazına alternatif bir kaynak olabileceğini kaydetti.

Kıbrıs açıklarında 2011 yılında yeni bir doğalgaz yatağı bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Direkli,  buna Afrodit ismi verildiğini ve hâlihazırda burada bulunan doğalgaz miktarının, 200 milyar metreküp olarak değerlendirildiğini açıkladı. Direkli, bu bölgedeki diğer önemli yatakların İsrail'in Tamar ve Leviathan yatakları ile Mısır'ın 850 milyar metreküplük Zohr yatağı olduğunu da ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Direkli, Doğu Akdeniz’e en uzun kıyısı olan Türkiye’nin 1982 Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne taraf olmaması neticesinde Münhasır Ekonomik Bölgeler için sözleşmesinde atıfta bulunulan kuralları öne süren Rum yönetimine karşı avantajlı konumda olduğunu dile getirdi. Özellikle son dönemde çıkarılacak gazın Kıbrıslı Rumların önemle üzerinde durduğunu aktaran Direkli, denizin altından geçen borularla Yunanistan’a gönderilmesi ya da Mısır üzerinden likit hale getirilerek AB pazarına sürülmesi seçeneklerinin kar açısından efektif olmadığına dikkat çekti. Direkli, uzmanların önerdiği en kolay ve kârlı çözüm olarak bölgede çıkarılacak doğalgazın Türkiye üzerinden AB ülkelerine gönderilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye ile KKTC arasında imzalanan ikili antlaşmalar sonucunda Ada’nın karasuları ve kıta sahanlığında bulunan kaynaklar üzerindeki Kıbrıslı Türklerin haklarının sağlama alındığının altını çizen Mehmet Direkli, son olarak Akdeniz’de bulunan doğalgaz rezerviyle ilgili olarak İsrail ile işbirliği olanaklarının mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Son güncelleme: 03-07-2018