Akademisyen Öğr. Gör. Vasviye Karabıyık, Otizmin Erken Tanılanması Durumunda Özel Eğitimin Çok Daha Etkili Olacağını Belirtti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi Vasfiye Karabıyık Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında Radyo Mayıs’ta Çelen Çağansoy’un hazırlayıp sunduğu “Gönülçelen” programına konuk oldu.

Öğretim Görevlisi Vasfiye Karabıyık otizm hakkında bilgiler vererek, dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.  Otizmin doğuştan veya yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan gelişimsel ve nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu açıklayan Karabıyık, bu bozukluğun yapılan araştırmalara göre kızlara oranla erkeklerde daha fazla görüldüğünü kaydetti.

Öğretim Görevlisi Vasfiye Karabıyık, 0-3 yaş arasındaki bir çocuk ismi çağrıldığı zaman bakmıyorsa, göz kontağı kurmuyorsa, söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa, sallanmak, çırpınmak gibi farklı hareketleri varsa, bazı sözleri anlamsız yerde ve zamanda tekrarlıyorsa bunların otizmin başlıca belirtilerinden olduğunu aktardı. Karabıyık, otizm spektrum bozukluğuna sahip bireylerin erken tanılanması durumunda alacakları özel eğitimin çok daha etkili olacağını belirterek, erken eğitimin önemine dikkat çekti. Otizm spektrum bozukluğu tanılı çocuklara sahip aileler ile öğretmenlerin işbirliği içerisinde çalışarak çocuklarına sağlanan eğitim niteliğinin artacağını vurgulayan Karabıyık, bu bağlamda öğretimlerin daha kalıcı olabileceğini de ifade etti.

Son güncelleme: 08-05-2018