Akademisyen Buse Erzeybek, Yeşilay Haftası Kapsamında KKTC’deki Madde Kullanım Bozukluğuna Dikkat Çekti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Görevlisi Buse Erzeybek, Yeşilay Haftası kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) madde kullanım bozukluğu hakkında açıklamalarda bulundu.

Buse Erzeybek, bağımlılığın evrensel bir sorun olarak gün geçtikçe niceliğinin ve niteliğinin arttığını belirterek, alkol, kafein, kenevir, opiyatlar, uyutucu ve kaygı gidericiler, uyarıcılar, tütün ve tüm diğer bilinmeyen maddelerin 10 ayrı farklı kümeye ayrıldığını kaydetti. Psikiyatrik ölçütlere göre bağımlılık alanlarının artık daha geniş bir yelpazede incelendiğini de aktaran Erzeybek, “bağımlılık” tanısının koyulabilmesi için kişide yoksunluk belirtileri, başarısız madde bırakma çabaları, tehlikeli olabilecek durumlarda bile kullanmaya devam etme gibi özelliklerin bulunması gerektiğini vurguladı.

Öğretim Görevlisi Erzeybek, madde kullanım bozukluklarının ortak takım çalışması ve sosyal politikalar ile desteklenerek başarılı bir şekilde tedavi edildiğini ifade etti. Madde bağımlılığının çok küçük yaşlarda bile yaygınlaştığını ifade eden Erzeybek, aynı zamanda teknoloji ve kumar bağımlılığının da çok büyük bir kesimi etkilediğini kaydetti. Buse Erzeybek, bağımlıkla mücadele etmek için yasal düzenlemelerin ve hizmet veren kurumların yetersizliğini dile getirirken, KKTC’deki tütün, alkol ve madde bağımlılığı gibi toplum ve gençlerin hem beden hem de ruh sağlığı için 3 yıldır çalışmalarda bulunulduğunu da sözlerine ekledi.

UKÜ’lü Öğretim Görevlisi Erzeybek, zararlı alışkanlıklarla mücadele etmek ve daha sağlıklı nesiller yetiştirmeye yönelik çalışmaların Yeşilay’ın kurulması ile arttığına dikkat çekti. Bireylerin ilk çocukluk döneminden itibaren bağımlılık konusunda bilinçlendirilmesi için ailelere düşen görevlerin önemini de kaydeden Erzeybek, aynı zamanda kalkınma planı ve sosyal politikalardaki düzenlemelere de dikkat çekti.

Son güncelleme: 12-03-2018