2016-2017 AKADEMİK YILI CUMHURBAŞKANI AKINCI’NIN AÇILIŞ DERSİ İLE BAŞLADI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) 2016-2017 Akademik Yılı Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açılış dersi ile başladı.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda düzenlenen açılış törenine Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Mütevelli Heyeti Başkanı Mete Boyacı, Rektör Prof. Dr. Halil Nadiri, Rektör Yardımcıları, Rektör Danışmanı ve akademisyenler katıldı. Açılış dersi bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Etkinliğin açış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Halil Nadiri UKÜ’nün vizyonu ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Nadiri: 125 önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programları ile eğitime başlıyoruz

2016-2017 Akademik Yılı’nda UKÜ’nün 10 Fakülte ve bu yıl eğitime başlayan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekolu ile birlikte 7 Yüksekokul ve toplamda 125 önlisans, lisans, yükseklisans, doktora programlarında eğitim vereceğini söyleyen Prof. Dr. Halil Nadiri, UKÜ’nün 2016 yılında 11 yeni program açarak büyümesini devam ettirdiğini, açılan programların iki tanesinin önlisans, 6 tanesinin lisans ve 3 tanesinin yüksek lisans programı olduğunu belirtti.

Rektör Nadiri, 100 farklı ülkeden 15 bine yakın öğrenci ile UKÜ öğrencilerine çok kültürlü bir ortam sunduklarını ifade ederek, 2014-2015 Akademik Yılı Bahar Dönemi mezuniyeti sonrası eğitim gören öğrenci sayısının 7 bin 500 seviyesinde olduğunu, kısa zamanda öğrenci sayısında yüzde 100 artış sağladıklarını vurguladı.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin fiziki açıdan büyümesinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Halil Nadiri, yapımı devam eden Bilim ve Teknoloji binası ile öğrencilerin idari konularda her türlü ihtiyaçlarını tek bir çatı altında karşılayacakları “One-Stop” binasının yakında hizmete gireceğinin altını çizdi.

“Sürdürülebilir başarı kaliteye yatırım yapılması ile mümkün”

Sürdürülebilir başarının kaliteye yatırım yapılması ile mümkün olabileceği vizyonu doğrultusunda uluslararası akreditasyon çalışmalarına önem veren bir üniversite olduklarını söyleyen Prof. Dr. Nadiri UKÜ’nün, Mühendislik programları MÜDEK, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık programı MİAK, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Programı FIBAA akreditasyonuna sahip olduğuna dikkat çekti. 2016-2017 Akdemik Yılında Eğitim Fakültesi EPDAD, Fen ve Edebiyat Fakültesi FEDEK, İngilizce Hazırlık Okulu Edexcel, Turizm Otelcilik Yüksekokulu TEDQUAL ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun ise FIBAA akreditasyon denetimlerine hazırlanmakta olduğunu dile getirdi.

Nadiri konuşmasının sonunda yeni akademik yılda akademisyen ve öğrencilere başarılar dileyerek 2016-2017 Akademik Yılı Açılış dersini veren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya teşekkürlerini sundu.

Akıncı: “Anlamlı bir açılış dersini UKÜ’de paylaşmaktan mutluluk duyuyorum

Konuşmasına yeni akademik yılın hayırlı olmasını dileyerek başlayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, böylesine anlamlı bir açılış dersini UKÜ’de paylaşmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı açılış dersi olarak Kıbrıs’ın tarihçesi, müzakereler ve çözüm sürecine değindi. Kuzey Kıbrıs’ın tarihçesini kısaca aktaran Akıncı, 1963’ten bu yana Kıbrıs Türkü’nün, dünyaca tanınmış ortak devleti tek toplumlu bir devlet haline dönüştüremediği için tanınmışlığın dışında kaldığını ifade etti.

Akıncı 2015 yılında görevi devraldıktan sonra 16 aylık Cumhurbaşkanlığı süresi boyunca tartışılan belli başlıklar olduğunu, bunların yönetim ve güç paylaşımı, mülkiyet, ekonomi, Avrupa Birliği olduğunu sıraladı. Bu dört başlıkta var olan mütabakatlara yeni başlıklar eklendiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı, yönetim, mülkiyet, ekonomi ve AB konularında uzlaşmalar sağlandığını belirtti. Güvenlik ve garanti, toprak düzenlemeleri konusunun yeni eklenen başlıklar olduğunu aktaran Akıncı, “Yarından itibaren tekrar müzakerelere başlıyoruz. 2016 sonu itibariyle politik bir anlayış beraberliği sağlayamazsak 2017’de işimiz zor.” dedi.

Kıbrıs konusunda doyum noktasına gelindiğini vurgulayan Akıncı, bugün Kıbrıs sorununun varlığının 12 yıl öncesinden daha zor olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Akıncı, 2016 yılı sonunda çözümün gelmemesi durumunda doğacak muhtemel potansiyel tehlikelere de değinerek her iki tarafın da kazançlı çıkacağı bir anlaşmanın olması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Dersi, Mütevelli Heyeti Başkanı Mete Boyacı ve Rektör Prof. Dr. Halil Nadiri’nin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya teşekkür plaketi takdimiyle sona erdi.